KIISTELLYT KOSMETIIKAN RAAKA-AINEET: ONKO NE PAHOJA?

29.05.2020

Opiskelen tällä hetkellä ihonhoitoa ja olen huomannut hyvin yksinkertaisen asian: Monia ihonhoidon aineisosia ei ole tutkittu tarpeeksi ja asioita voi katsoa niin monella eri tapaa. Eri ihonhoidon expertitkin ovat monesta raaka-aineesta eri mieltä ja kaikkiin ei yksinkertaisesti löydy yksioikoista vastausta.

KUKA ON OIKEASSA IHONHOIDON AINEISOSISTA?

Törmäsin tähän loistavaan tube-videoon, jossa ihonhoidosta tubettava Susan Yara keräsi ihonhoidon eri experttejä yhteen ja kysyi heiltä mielipiteet kiisteltyihin kosmetiikan raaka-aineisiin, joihin lopulta ihonhoitotuotteiden formuloijat ja ihotautilääkärit vastasivat kaikki hyvin erilailla. Esimerkiksi olen itse Susanin kanssa monesta asiasta eri mieltä, mutta hänellä on varmasti omat lähteensä ja näkemyksensä asioihin. Lisäksi hän on enemmän keskittynyt synteettiseen kosmetiikkaan.

Harmi, että videolla ei ole ketään, joka olisi tutustunut enemmän luonnonkometiikkaan tai ainakin sellaisen kuvan vastauksista saa. Kuitenkin on todella hyvä kuunnella eri asiantuntijoita, lukea eri lähteistä ja ymmärtää, ettei kaikki ole niin mustavalkoista.

Voi hyvinkin olla, että minä olen väärässä, tai videolla esiintyvät asiantuntijat ovat väärässä tai me kaikki ollaan väärässä tai sitten me kaikki ollaan oikeassa. Kosmetiikkaan on hyvin harvoin yhtä ja oikeaa vastausta ja kaikenlainen vastakkainasettelu on hieman kyseenalaista. Jokainen valitsee sen oman tien ja ja oman ihonhoidon filosofiansa, jonka mukaan menettelee.

KIISTELLYT KOSMETIIKAN RAAKA-AINEET

Ajattelin myös itse vastata siihen mitä mieltä olen videoilla esitetyistä kosmetiikan raaka-aineista (pari viimeistä jätin pois). Tietoni pohjautuu hyvin pitkälti Twistben naisilta oppimaani tietoon ja kouluni Formula Botanican oppeihin eli nojaan aina tutkimustietoon.

PARABEENIT: Kosmetiikan yksi kiistellyimmistä säilöntäaineista. Viranomaiset ovat todenneet ne turvallisiksi, mutta niitä saa käyttää vain tietyissä pitoisuuksissa. Ongelmana saattaa ollakin se, että jos parabeeneja saa useasta kosmetiikkatuotteesta pitkän ajan kuluessa, niin pitoisuusmäärät ovat keholle lopulta paljon suurempia. Tutkimusten mukaan parabeeneillä olisi kysy jäljitellä kehon estrogeenitoimintaa.

SILIKONIT: Inci-listalla -cone ja -xane loppuiset. Iholle ihan ok, mutta ympäristölle ei, koska eivät ole biohajoavia. Iholla nämä tekevät silkkisen tunteen, mutta eivät itsessään hoida ihoa.

MINERAALIÖLJY: Sitoo hyvin kosteuden iholle, mutta ei sisällä ravitsevia aineosia, kuten kasviöljyt. Ei siis mikään pahis, mutta löytyy parempia vaihtoehtoja. Silti tämäkään ei välttämättä ole niin mustavalkoista nimittäin Virve kirjoitti juuri aiheesta hyvän postauksen.

ALKOHOLI: Alkoholeja on erilaisia, mutta välttäisin tuotteita, joissa inci-listan alkuosassa esiintyy sanat: alcohol ja denat. alcohol, jotka ovat ihoa kuivattavia alkoholeja. Mitä korkeammalla inci-listan alkuosassa ainesosa on, niin sitä enemmän sitä on tuotteessa.

ETEERISET ÖLJYT: Tehokkaita aktiiviaineita, jotka ovat hyviä pieninä pitoisuuksina ja ammattilaisten käsissä. Ei välttämättä sovi herkälle iholle, lapsille, raskaana oleville ja eläimille. Blogikollegani Virven postauksessa on kerrottu eteerisistä öljyistä hyvin kattavasti.

SYNTEETTISET HAJUSTEET: Harmillisen yleisiä kosmetiikassa ja eivät tuo ihonhoitoon mitään tarpeellista. Yksi allergisoivimmista raaka-aineista kosmetiikassa. Sanojen parfume tai fragrance sisään mahtuu paljon ainesosia, joita ei tarvitse tuotteeseen erikseen merkitä. Kirjoitin vähän aikaa sitten tuotteista, jotka sopivat hajusteallergikoille.

SULFAATIT: Sodium laureth sulfate ja sodium lauryl sulfate ovat turhan peseviä ainesosia, jotka ovatkin hyvin yleinen syy iho-ongelmiin. Tästä olen puhunut blogissani paljon. Jos tällaiset raaka-aineet vaihtaa pois niin erilaisiin ongelmiin voi helposti saada ratkaisun: pintakuivuus hellittää, näpyt vähentyy tai iho ei enää rasvoitu niin herkästi. Tämän olen todennut toimivan käytännössä, kun olen auttanut teitä ihonhoidollisissa asioissa.

P.S. Nämä raaka-aineet ovat kaikki EU:n kosmetiikkalainsäädännön mukaan sallittuja kosmetiikan raaka-aineita. Jää jokaisen oman harkinnan varaan mitä haluaa kosmetiikassa välttää.

    • Miia Johansson

      Joo, siis ihan hyviä pointteja tuolla viherpesusta ja olen hänen kanssaan samaa mieltä monessa asiassa. Tuo, että voi merkitä tuotteen olevan 97% biohajoava, niin liittyy tietääkseni kosmetiikan säädöksiin, joista en sen tarkemmin tiedä. Esim biohajoava glitterhän ei kokonaan ole biohajoavaa ja sekin kyllä hieman suututti mua, koska näin sitä luulee, että sen voi päästää viemäristä alas, vaikka itseasiassa myös nekin pitää ensin poistaa vanulapulla.

      Itse kirjoitin viherpesusta tässä:
      https://miiajohansson.com/2020/02/12/viherpesu-4-tapaa-miten-menet-markkinoijan-ansaan/

  • Markit

    Hei; … tai joku on oikeassa. Se on varma, että jokainen valitsee oman tiensä miten parhaaksi katsoo. Yritys on valita se paras tie ja kyllä sitä pakostikin jo tutkii putelin tuoteselostusta. Oppi menee perille hitaasti, mutta varmasti.
    Tämä oli hyvä tietoisku.😀
    Ja tuo valokuva on sitten kaunis. Vanhan roosan värinen tausta ja sovit siihen hienosti kauniin meikkisi kanssa vai pitäisikö sanoa toisin päin… Eikä unohdeta korvakoruja 😀. Mietitty kokonaisuus jälleen kerran. Tykkään 🌸.

  • Kirsi

    Hyvä postaus! 🙂 Haluaisin tähän lisätä että ihmisen elimistöön päätyy huomattavasti enemmän parabeeneja mm. ruoan yhteydessä kuin kosmetiikasta. Esimerkiksi mustikan luontainen säilöntäaine on metyyliparabeeni.

    Monet ns. perussilikonit kuten dimetikoni hajoaa luonnossa takaisin lähtöaineekseen piioksidiksi sekä hiilidioksidiksi. Piioksidia löytyy luonnosta sellaisenaan.

    • Miia Johansson

      Heippa Kirsi! 😊 Joo, kyllä olet oikeassa parabeenistä.

      Silikonia on tosiaan erilaisia, mutta niissäkin riippuu paljon siitä mihin ne lopulta päätyvät.

  • Tiina

    Ehkä voisit konsultoida luonnonkosmetiikasta Maria Varonia, Noora Shingleriä ja Katja Kokkoa? Tai vastaavien alan asiantuntijoiden. Hyvä ja tärkeä aihe!

    • Miia Johansson

      Helou 😊 Mä itseasiassa tiedän luonnon kosmetiikasta itsekin hyvin paljon. Tietääkseni Katja Kokko on käynyt saman koulun. Olin vaan pettynyt, kun videolla ei ollut mukana ketään luonnonkosmetiikan osaajaa.

      Vaikka tiedän luonnonkosmetiikasta, niin mulla on hyvin erilainen tapa kirjoittaa blogia kuin edellä mainituilla. En kirjota yksityiskohtaisesti raaka-aineista, koska haluan pitää postaukset lyhyempinä ja helposti lähestyttävinä. Mulla on myös eri kohdeyleisö kuin edellä mainituilla. 😊

      • Markit

        Kävin tutustumassa, pysyn tässä blogissa. Pidän kepeämmästä otteesta meikkeihin, ihonhoitotuotteisiin, yleensä elämään. Jatka Miia valitsemallasi tiellä. 🌷

  • Kaisa

    Hankin novexpertin meikinputsarin-uuden öljymäisen,jota olen nyt testannut saunareissulla (eli kuivalle iholle pyörittelen ja sitten emulgoin&huuhtelen) ja olen huomannut,ettei ihoni ole enää yhtään kuiva! Aiemmin kärsin pintakuivuudesta ja herkkä ihoni punoitti herkästi,vaikka käytin mossan putsaria.
    Nyt onkin vähän ihmetyksen aihe,että mitä mun iholle tapahtuu 😬 totuin läträämään seerumien ja öljyjen kanssa ja nyt iho ei tunnu niitä tarvitsevan. Luonnonkosmetiikka on kuitenni ollu mun iholle parempi 😊

    • Miia Johansson

      Ihanaa! 😍 Joo, putsarin vaihtaminen hellävaraisempaan tekee usein sen kaikista suurimman muutoksen ihoon. Tätä yritän aina täällä blogissa toitottaa. ❤️😊

  • Mirja

    Olevinaan neutraali kirjoitus, mutta varsinkin loppulausahduksesta selviää bloggajan oma mielipide selkeästi, joka on luonnonkosmetiikan edustajien (koulu ja blogi) vahvasti muokkaama. Kirsillä hyviä pointteja yllä.

    • Miia Johansson

      Otan huomioon kaikki tieteelliset tutkimukset näissä asioissa ja se varmasti käy hyvin ilmi, jos lukee miten olen näihin vastannut. Tarkoitus ei ole olla siis neutraali vaan tuoda totuus siinä muodossa mitä kosmetiikkaa on tähän mennessä tutkittu jokaisesta näkökulmasta. Toki käytän ihonhoidossa enemmän luonnonkosmetiikkaa, koska luonnossa on niin paljon ravinnerikkaita raaka-aineita ja se on oma henkilökohtainen valintani. Ja siis tutkimustulosten valossa nämähän eivät ole mielipiteitä vaan faktoja. 😉

      • Minna

        Jepjep, “totuus” ja “faktoja”.
        Eikö näin? 😉

        • Miia Johansson

          Kyllä 😊 Kosmetiikkaa on edelleen tutkittu todella vähän, joten näistä voi harva sanoa kuitenkaan totuutta vaikka kuinka olisi viimeisimpien tutkimuksien mukaan faktat kunnossa.

  • Joshua

    Ei tästä postauksesta minun mielestäni tullut sellanen fiilis, että puhuisit luonnonkosmetiikan puolesta. Et sanonut mistään ainesosista, että ei kannata käyttää. Pelkästään toit asioita ilmi, jotka on hyvä tiedostaa ja näin jokainen voi itse päättää mitä aineita haluaa suosia ja välttää. Tietenkin jos tekstin lukee sellasella mentaliteetillä että siellä se Miia paasaa luonnonkosmetiikan puolesta niin kyllähän tuon voi niin tulkita. Mutta silloin vika on vaan lukijassa.

    Parabeeneistä olen lukenut, että ne myös poistuvat ihmiskehosta nopeasti. Onko sinulla tähän mielipidettä?

    • Miia Johansson

      Heippa Joshua! 🙂 En ole tutkinut tuota kehosta poistumista. Olen tutkinut vaan sitä miten ne vaikuttavat hormonitoimintaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram