MITEN SINUA HUIJATAAN OSTAMAAN HUONOA KOSMETIIKKAA?

27.11.2019

*Sisältää mainoslinkin.

Yksi teistä lukijoista oli ostanut kasvovoiteen sen perusteella, että myyjä oli esitellyt tuotetta luonnonmukaisena. Lukija lähetti minulle tuotteen inci-listan ja kysymyksen, että onko kyseessä luonnonkosmetiikkatuote. Ei ollut. 

Tämä on aivan loistava esimerkki siitä kuinka meitä huijataan ostamaan tuotteita. Sinänsä se ei haittaa, jos tuote on synteettistä kosmetiikkaa, koska myös sillä puolella on laadukkaita tuotteita, mutta luonnonmukaisuudella mainostaminen on mielestäni väärin, koska kuluttaja automaattisesti ajattelee tuotteen olevan luonnonkosmetiikkaa.  Ainoa tapa varmistua tuotteen laadusta on lukea inci-listaa, koska ikävä kyllä usein myös myyjän suuhun on vaan laitettu sanat ja hän ei itse osaa lukea inci-listaa.

Miten meitä sitten huijataan? Tässä yleisimmät tavat:

HOUKUTTELEVAT MAINOKSET SAAVAT OSTAMAAN

Törmäsin juuri erään todella tunnetun selektiivisen brändin Instagram-kuvaan, jossa sanottiin, että nyt on markkinoilla sellainen meikinpohjustusvoide, jota ei ole koskaan koettu. Ensimmäinen reaktioni oli tietenkin: “Wau, tämän mä haluan.” Onneksi olen oppinut kuitenkin ensimmäisenä tarkistamaan inci-listan, ja sehän oli täynnä erilaisia silikoneja. Tämä on todella yleinen meikinpohjustusvoiteen ainesosaluettelo – ei siis mitään uutta.

Toinen hyvin yleinen ja toimiva markkinoinnin tapa on käyttää sanaa uutuus. Me kaikki (itseni mukaan lukien) kiinnostumme uutuuksista ja kai tämä on se meidän kulutusyhteiskunnan ydin. Mutta tässä kohtaa on silti hyvä olla kriittinen ja katsoa sinne inci-listan puolelle, että onko tämä uutuus hyvä tai jollain tavalla parempi kuin edeltäjänsä.

LUONNONMUKAISUUS EI OLE YHTÄKUIN LUONNONKOSMETIIKKA

Mikä tekee tuotteesta luonnonmukaisen? Tähän voi olla monta vastausta ainakin myyjän tai markkinoijan näkökulmasta. Omasta mielestäni luonnonmukaisen pitäisi olla luonnonkosmetiikkaa, mutta kuka sitä nyt määrää, että mihin saa mitäkin sanaa käyttää. Tässä on inci-lista, jonka sain tältä esimerkkilukijalta, joka luuli ostavansa luonnonkosmetiikkaa:

Water, Glycerin, Caprylic/Capric Triglyceride, Cetearyl Alcohol, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Dimethicone, Niacinamide, Polyglyceryl-3 Dicitrate/Stearate, Polysorbate 60, PEG-100 Stearate, Glyceryl Stearate Carbomer, Sodium Polyacrylate, Potassium Hydroxide, Adenosine, Disodium EDTA, Butylene Glycol, Snail Secretion Filtrate, Pentylene Glycol, Caprylyl Glycol, 1,2-Hexanediol, Fragrance, Phenoxyethanol, Chlorphenesin

Tämä tuote ei siis ole luonnonkosmetiikkaa. Onhan tässä tuotteessa mukana myös luonnonmukaisia ainesosia, kuten vesi, caprylic/capric triglyseride eli kookosesteri ja karitevoita, jota on tosin todella pieni määrä (tämän voi päätellä siitä, että se on listalla glyseriinin jälkeen). Tälläisiä luonnonmukaisia raaka-aineita kyllä käytetään hyvin yleisesti myös synteettisessä kosmetiikassa ja siksi sanan ‘luonnonmukainen’ käyttö on periaatteessa sallittua, mutta tekeekö se koko tuotteesta luonnonmukaisen? Tämän perusteella melkein jokaista tuotetta voisi luonnehtia luonnonmukaiseksi, koska onhan niissä usein ainakin vettä. Ja tehdäkseni asiasta vielä monimutkaisemman: Luonnonkosmetiikkakaan ei ole tae laadukkaasta tuotteesta – niissäkin on hurjia laatueroja.

TIETYLLÄ RAAKA-AINEELLA MAINOSTAMINEN

Jos kurkkaat yllä olevaa inci-listaa, niin missä kohtaa löydät tuotteesta etanalimaa? Vaikka et ymmärtäisi inci-listasta mitään, niin huomaat varmasti, että sana snail löytyy aika loppupäästä. Jos jollain vaikuttavalla aineella mainostetaan, niin sen pitäisi löytyä inci-listan alkupäästä, koska ainesosat ovat siinä järjestyksessä mitä tuotteessa on eniten. On myös vaikuttavia aineita tosin, jotka eivät voikaan olla inci-listan alkupäässä, kuten esimerkiksi uutteet ja vitamiinit.

Itselläni on kaapissa etanalimahoitoneste, jossa etanalimaa on 96%. Tässä lukijan ostamassa tuotteessa sitä on purkissa olevan inci-listan mukaan 0,01%! Siis niin vähän, että en tiedä itkeäkö vai nauraa. Tuotteet nettisivuilla tätä prosenttimäärää ei näy, mutta inci-listan sijainnista päätellen sitä on maksimissaan 1%.

MITEN SITTEN OPIT LUKEMAAN SITÄ INCI-LISTAA?

Olen jo pitkään puhunut *Twistben Uusi Alku Ihollesi -verkkovalmennuksesta, joka on tehnyt ainakin itselleni kosmetiikasta vielä mielenkiintoisemman. Sitä kautta tajusin myös mitä huttua meille myydään. Kurssi on todella silmiä avaava kokonaisuus. Tässä tärkeimmät asiat, mitä itse opin kurssista:

  • Opin hoitamaan ihoani oikein ja ihoni ei ole koskaan ollut näin hyvä! Jopa satunnaisia finnejä tulee enää todella harvoin.
  • Opin lukemaan INCI-listaa pääpiirteittäin ja enää minua ei voi huijata ostamaan huonoja tuotteita ihmeellisillä mainoslupauksilla.
  • Opin faktapohjaista tietoa erilaisista vaikuttavista aineista ja myös aineista, joita tutkimusten mukaan olisi hyvä välttää.

Moni meistä katsoo elintarvikkeiden ainesosaluotteloa, joten miksi emme katso sitä kosmetiikasta, jota laitamme iholle? Moni meistä laittaa ihan summa mutikassa aineita iholle tietämättä niistä yhtään mitään. Tämän luulisi olevan jo hieman herättelevä ajatus, vai mitä mieltä olette?

  • PäiviH

    Pakko kommentoida, mitä tuo ihana huulipuna on jota on huulillasi kuvissa? 😍

    • Miia Johansson

      Siinä taitaa olla vaan huultenrajauskynää.. olisko ollut Isadoran sävy 28. 🙂

  • Eeva

    Moi Miia!
    Kirjoitat niin asiaa en mäkään kosmetiikassa ole niin tarkkaan kattonu mitä ne sisältää.Nyt pitää muuttaa tapoja.
    Mutta sitte taas ruokaa tulee syynättyä hyvinki tarkkaan mitä ne sisältää.
    Katoin erään dokumentin vuosia sitten jossa lääkäri kommentoi nyky mainostamista ruuan suhteen,jossa mainostetaan kaikenlaista humpuukia ihmisten hyvinvointiin.Kertoi että on vain kolme asiaa joita ihminen tarvii.Puhdas terveellinen ruoka hyvä uni ja liikunta.

    • Miia Johansson

      Heippa Eeva! 🙂 Joo, no siinä on kiteytetty kaikki todella tiiviiksi paketiksi. Sitten kun hallitsisi vielä noi kaikki kolme. 😀 Ja moni ei edes tiedä mitä terveellinen ruoka on! Suomessa tosin ollaan jo aika valistuneita.

  • Ansku

    Kiitos Twistben kamppiksesta! Olen ihan odottanut ja toivonut, josko tuo kurssi tulisi tarjoukseen (vaikka täysihintaisenakin olisi varmasti joka euron arvoinen). Tästä tulee mun joululahja mulle! Ihanaa, että olet avannut meille “tavallisille” kuluttajille silmiä auki kosmetiikan suhteen.

    • Miia Johansson

      Heippa Ansku! Ihanaa, kun tämä oli mieleinen koodi. Joo, mä itseasiassa ihan pyysin tämän koodin Twistbeltä, koska olen itse edelleen niin tuon kurssin fani. En ehkä ikinä unohda sitä hetkeä, kun istuin sohvalla juuri kurssin lopetettua ja ryntäsin kylppäriin tutkimaan kaikkia purnukoitani – niistä noin 90% lähti kiertoon. Samalla olin ihan häpeissäni, että mitä ihmettä olinkaan suositellut teille tietämättä inci-listoista mitään. Vaikka lopulta jokainen tekee itse sen valinnan mitä kasvoille pistää. Tämä pitäisi myös olla pakollinen kurssi jokaiselle kosmetiikkabloggarille tai oikeastaan kenelle vaan bloggaajalle, joka suosittelee kosmetiikkaa. <3

  • Se perus kosmetiikkamyyjä

    Olen seurannut sinua jo pitkään ja saanut useasti hurjasti inspiraatiota, kiitos siitä! Mutta. Nykyään lähes joka kerta korvaani särähtää sinun todella vahva kritisointi ja yleistäminen synteettistä kosmetiikkaa sekä kosmetiikkamyyjiä(?) kohtaan.
    Olen samaa mieltä kanssasi monestakin asiasta,mutta meitä ihonhoidon ammattilaisia, tai kuten sinä sanot ”perus kosmetiikkamyyjiä” jotka ovat aidosti kiinnostuneita niin kosmetiikan raaka-aineista,kuin asiakkaistakin on siellä kemppareissa varmasti valtaosa. Viime postauksissa olet antanut kuvan että kosmetiikkaosastoilla asiakasta huijataan ja siellä työskentelevät eivät tiedä omasta ammatistaan, usein myös intohimostaan mitään.

    • Miia Johansson

      Heippa “se perus kometiikkamyyjä”! 🙂 Mä ymmärrän täysin sun pointin, mutta mulla on tässä kaikessa kritisoinnissa vahvasti mielessä kokoajan lukijat yhdistettynä siihen tietotaitoon, joka mulla on. Ja en tiedä lukaisitko tämän postauksen alun, jossa sanoin, että synteettisessä kosmetiikassakin on hyviä juttuja. Kosmetiikkaostastolla on töissä eri alan ammattilaisia ja myös työntekijöitä, joilla ei ole koulutusta. Se on aivan sama, kuin meikkaajia on kouluttatuneita, itse oppineita ja kaikentasoisia sellaisia. Eli tottakai tuo ihmeessä osaamistasi esille entistä enemmän. Nämä kokemukseni myyjistä perustuvat omiin ja lukijoiden lähettämiin viesteihin.

    • Miia Johansson

      Ja vielä halusin sen lisätä, että kosmteiikkamyyjän tehtävähän on siis myydä ja asiakkaalle jää sitten arvioitavaksi se, että uskooko myyntiväitteisiin. Se on sama puhutaan sitten mistä tahansa asioista, joita myydään. Itse olen siis se henkilö tässä välissä, joka sanoo rehellisesti sen mistä on kyse. 🙂

  • ala

    Hei, voitko paljastaa, mikä on tuo käyttämäsi tuote, joka sisältää noin paljon etanalimaa? Mihin ja miten sitä käytät?
    nimim. Etanalimasta kiinnostunut, mutta liian laiska ja tyhmä lukemaan inci-listaa

    • Miia Johansson

      Heippa! 🙂 Se on COSRX etanalimatuote, jota olen käyttänyt hoitonesteenä. Tosin nyt kun olen sen jättänyt pois, niin en ole mitään eroa huomannut. Etanalimalla tosin pitäisi olla paljon hyviä vaikutuksia ihonhoidossa. 🙂 Itse käytin sitä kosteutukseen, mutta tosiaan eroa en huomannut, kun jätin pois.

  • Hanne

    Ihan uteliaisuudesta pitää kysyä, että mitenkä tuon kurssin jälkeen suhtaudut jossakin postauksessakin vilahtaneeseen Skin79 BB-voiteeseen? Tulin sen aikanaan blogisi innoittamana tilanneeksi, toimi laiskalla meikkaajalla kohtalaisen hyvin ja nyt päädyin testaamaan sen golden snail versiota. Tiedä sitten mitä kaameuksia sen incistä löytyiskään, jos osaisi tulkita.

    • Miia Johansson

      Heippa Hanne! 🙂 No mä käytän edelleen synteettistä värikosmetiikka ja en niistä katso inciä samalla tavalla, koska ne eivät ole hoitavia tuotteita. Mutta tämä tosiaan jää jokaisen oman arvoinnin varaan, että mitä haluaa käyttää.

  • Nina

    Moikka!

    Luonnonkosmetiikkaan liittyen, ootko tutustunut sellaiseen verkkokauppaan kun limepop.fi? Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta! Sieltä saa siis ostettua raaka-aineita kosmetiikan valmistukseen ja mm. kynttilöiden ja jne jne. Ja lisäksi ne ovat todella edullisia! Itse tilasin juuri mm ruusuvettä ja hinta oli kyllä murto-osa Flown vastaavasta tuotteesta.(Jota hiljattain ostin) Olen todella innoissani ja haluaisin kuulla mitä itse tuumailet.. 🙂

    • Miia Johansson

      Heippa Nina! 🙂 En ole tutustunut, mutta mielenkiintoista. Silti tässä on pieni mutta. Esimerkiksi ruusuvesissä on todella paljon laatueroja. Lisäksi, jos kosmetiikkaa alkaa rakentamaan ihan itse, niin siinä pitää olla jo todella kova tietotaito. Itse en tällä tiedon määrällä edes uskaltaisi. Mutta jos osaaminen ja formulointitaidot riittää ja muutenkin raaka-ainetuntemus, niin silloin tuo kuulostaa hyvältä. 🙂

  • Saara

    Moi! Onko sulla tutoriaalia tuolle vihreälle silmämeikille? Sopisi ihanasti pikkujouluihin!

    • Miia Johansson

      Heippa Saara! 🙂 Ei ikävä kyllä ole. 🙁 Smashboxin Born To Run -palettia käytin tässä.

  • Ama

    Hei! Tämä ei nyt oikein kyllä inci aiheeseen liity, mutta kasvojenhoitoon kylläkin. Kysyisin siis, että päivinä jolloin et meikkaa ollenkaan, niin onko ihonpuhdistusrutiinisi silloin kuitenkin sama? Eli aamulla vain vesi ja konjac-sieni, mutta illalla joku putsari? Minulla on aika monta meikitöntä päivää viikossa joten sen puolesta kiinnostaa. Omistan pintakuivan, mutta t-alueelta rasvoittuvan ihon.

    • Miia Johansson

      Heippa Ama! Mulla on joka päivä sama ja sopii mun ihotyypille ja myös siihen, että asun kaupungissa, joten saasteita ja likaa kertyy iholle ihan erilailla.

  • Jenni

    Tätä verkkokurssia voin suositella kaikille. Tutustuin kurssiin ja TwistBeehen alun perin sun suosituksen perusteella ja kiitos siitä!

  • Hanna

    Tuo Twistben kurssi on huikea, suositukset täältäkin!! Paras panostus ikinä. Sen jälkeen ei ole juuri tullut huteja (vaikka eihän incin perusteella välttämättä tiedä toimiiko tuote itsellä), mutta moni tuote on jäänyt kauppaan nyt kun osaa hieman lukea niitä. Olin kyllä aluksi aivan raivoissani, kun tajusin mitä skeidaa mulla oli kaapit pullollaan 😅

  • Milou

    Juu, tuttu juttu!
    En voi käyttää hajusteellisia tuotteita, koska ihoni reagoi niihin. Silti kun pyydän myyjää esittelemään hajusteettomia tuotteita, minulle yleensä esitellään hajusteellisia, joiden tuoksu on “tosi mieto”. Varmaan koska myyjä ei tiedä onko heillä hajusteettomia tai koska niitä ei ole. Useimmiten selvitän tuotteet ja INCIt netistä ennen kuin ostan mitään.

    • Miia Johansson

      Apua.. mä veikkaan, että he ei vaan tiedä mitkä on hajusteettomia ja ei välttämättä edes osaa sitä incistä katsoa. 🙁 Riippuu tietenkin myyjästä..

  • Laura

    Jos inci-listat ei oo hallussa, ostamalla sertifioitua luonnonkosmetiikkaa tietää aina, että se on luonnonkosmetiikkaa.

    Sertifikaatit voi ottaa haltuun mm. täältä:
    https://www.luonnonkosmetiikka.fi/luonnonkosmetiikka/sertifiointitahot/

    • Miia Johansson

      Heippa Laura! Joo, hyvä pointti, mutta ikävä kyllä sertifikaatti ei kuitenkaan takaa sitä, että tuote on laadukas. Laadulla tarkoitan tässä sitä, että siinä on oikeasti hyviä raaka-aineita hyvässä suhteessa ja on siis hintansa arvoinen ja hyvä omalle iholle. Esimerkiksi EcoCert-sertifikaatti sallii Sodium Layryl Sulfaten käytön, joka on usein luonnonkosmetiikassa kielletty raaka-aine. Ja muutenkin tuo raaka-aine on todella kuivattava ja välttelen sitä myös synteettisessä kosmetiikassa.

  • Markit

    Moikka; Tuo luomiväri on upea!! Yritin googlata sitä, löytyi vain Urban Decayn Born To Run eikä Smashboxin Born To Run -palettia. Pitäisikö löytyä? Tuollaisen värin tahtoisin itsellenikin.
    Muuten tämä aiheesi on asiaa. Jos kaiken uskoo, mitä mainoksissa lukee, olisimme kaikki kauniita, rypyttömiä, tooooosi pitkäripsisiä jne. Kannattaa nukkua yön yli ennenkuin ostaa kosmetiikkaa ja vähän sisältöä tutkailla.

    • Miia Johansson

      Heippa Markit! 😀 Apua siis joo, Urban Decay. Mulla meni nyt merkit sekaisin. Ja niin totta.. on se kumma, että vaikka kuinka käytetään ryppyvoiteita ja vaikka mitä uskomattomia tuotteita mielettömine lupauksineen, niin ollaan kuitenkin vaan meikäläisiä ihan tavallisia. Juuri katoin dokumenttia Hollywoodista ja tyhmänä vasta nyt tajusin, että tosiaan siellä leikellään kaikkien kasvoja. Kirurgit on vaan niin hyviä, että leikkelyitä ei huomaa.

  • Julia

    Vähän ohi aiheen… Onko sulla mustapäitä tai voisitko tehdä postauksen, miten niistä pääsee eroon..?

    Kaikenmaailman teippejä ja naamioita yrittänyt itse erityisesti nenään, mutta mustapäät vaan on ja pysyy 🙁 tai en tiedä onko ne mustapäitä vaiko jotain muuta, tukkeutuineita ihohuokosia, ehkä? Näin myös mainoksen sellaisesta mustapääimurista, mutta vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta? :’)

    • Miia Johansson

      Heippa Julia! Joo, mulla on itseasiassa tuo postauslistalla eli tulossa on aiheesta juttua. 🙂

  • Maikku

    Ihan mahtavaa, koodi käytetty ! Nyt alkaa opiskelu, kiitos suosituksesta ♥

    • Miia Johansson

      Kiva kun koodi tuli tarpeen. ❤️ Kerro sitten mitä tykkäsit 😊

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram