Miten kuka vaan voi menestyä vaikuttajana? – kolme avainasiaa

10.08.2019

*Sisältää mainoslinkin. Tuote saatu.

Haluaisitko sinä olla ammattibloggaaja, somevaikuttaja tai nostaa brändisi uusiin svääreihin somessa? Monella saattaa olla hyvin ruusuinen kuva alasta, mutta todellisuudessa se on kovaa sekä yllättävän yksinäistä työtä. Työ vaatii intohimoa sekä vahvaa sitoutumista. Lisäksi tämän työn erikoispiirre on se, että työtä tehdään aluksi täysin ilmaiseksi – jopa vuosia (kuten itse). Syy siihen, ettei blogi ottanut menestyäkseen oli se, ettei itselläni ollut harmainta aavistustakaan mitä pitäisi tehdä. Nykyään tämän postauksen simppelit asiat ohjailevat päivittäistä tekemistäni ja se on vienyt pitkälle. Kysyn joka päivä itseltäni: Minkälainen postaus olisi viihdyttävää yleisölleni? Näin yksinkertaista, mutta kun tämän ydinajatuksen sisäistää, koko homma aukeaa ja tajuaa mistä on kyse.

Mikä alasi onkaan niin sinusta voi tulla ammattibloggaaja tai voit tehdä yrityksesi tuotteesta trendaavan instabrändin, mutta se vaatii työtä ja ylimääräisiä tunteja. Tästä postauksesta löydät vankan pohjan omalle tekemiselle. Ne muut asiat, joita usein luulemme paljon merkityksellisemmiksi, ovat sitten kirsikoita kakun päällä – miten hashtageja käytetään, miten Instagramin algoritmi toimii tai miksi yksinkertainen käyttäjänimi on tärkeää.

ENSIMMÄINEN AVAINASIA: VIIHDYTTÄMINEN

Viihdyttäminen on nykyaikaisempi muoto sanalle sisältö. Tällä hetkellä voi olla hyvinkin vaikeaa nousta menestyksekkääksi lifestyle- tai muotibloggaajaksi, koska kaunis kuvavirta on siirtynyt blogeista Instagramiin. Jotta ihminen klikkaa blogiin, on siellä oltava viihdyttävää sisältöä. Omassa blogissani viihdyttävä sisältö on esimerkiksi ratkaisulähtöinen postaus – meikkiongelma, johon keksin ratkaisun. Meidän on viihdyttävä sisällön parissa, ja jotta sisältö on hyvää, pitää vaikuttajan nähdä sen eteen vaivaa. Viihdyttäminen vaatii kovaa työtä, sitoutumista ja suunnitelmallisuutta. Hyvä naisten lehtikään ei synny hetken mielijohteesta, vasemmalla kädellä kirjoitettuna ja silloin kuin huvittaa.

Monet bloggaajat koittavat huijata järjestelmää perustamalla insta- tai kommentointirinkejä sekä järjestämällä arpajaisia. Ne voivat tuoda seuraajia, mutta ovatko nämä seuraajat pysyviä, jotka ovat kiinnostuneita juuri sinun sisällöstäsi. Ehkä osa, mutta suurinosa ei. Itsekin pidän joskus harvoin arvontoja, mutta niissä on enemmänkin ideana antaa takaisin – en edes vaadi osallistujia seuraamaan minua Instagramissa, jotta ovat mukana kisassa. Haluan heidän valitsevan itse, että onko sisältöni viihdyttävää ja siksi tekevät päätöksen seurata.

Sisältö on kunkku kaikessa mediassa. Viihdyttävien televisio-ohjelmien tai aikakauslehtien takana seisoo suuri porukka ammattilaisia. Bloggaaja tai Instagrammaaja (tai brändin edustaja) ei ole tässä mikään poikkeus. Meidän tehtävämme on tuottaa sisältöä, joka kiinnostaa yleisöämme. Jos kirjottaisin mitä sattuu ja juuri siitä mistä itse haluan sillä hetkellä, niin yleisöni lähtisi menemään. Esimerkiksi tällä hetkellä luen muutamaa hyvää kirjaa ja voisin tehdä vaikka kirja-arvostelun, mutta mitä meikkauksesta kiinnostunut yleisöni sanoisi siihen? Ei toimittajakaan kirjoita lehteen vaan siitä mistä on itse kiinnostunut – hän kirjoittaa yleisölle, jota pitää viihdyttää.

TOINEN AVAINASIA: YLEISÖ

Olemme eräänlaisella virtuaalisella estradilla, jossa viihdytetään tiettyä kohdeyleisöä. On tiedettävä minkälainen yleisö on kyseessä. Yleisölläsi tulee olla samat mielenkiinnon kohteet ja ennenkaikkea sinun pitää tietää mitä yleisösi haluaa. Tiedän itse, että lukijani haluavat helppoja vinkkejä meikkaukseen. Jos tekisin tutoriaalin kymmenellä eri luomivärillä, niin yleisöni lähtisi. Tunnen kohdeyleisöni läpikotaisin – keskustelen heidän kanssaan ja autan heitä. Tiedän minkä ikäisiä he ovat ja missä he asuvat. Tiedän mistä he unelmoivat ja mitä he haluavat saavuttaa – se täydellinen iho, se juuri minulle sopiva meikkivoide, se ihana meikki, joka on valmis helposti ja nopeasti aamun kiireessä. En kirjoita itselleni vaan kirjoitan yleisölleni.

KOLMAS AVAINASIA: SINÄ

Tätä en voi tarpeeksi painottaa. Ole oma itsesi. Ihan jokainen voi menestyä vaikuttajana juuri sellaisena kuin on. Matkiminen tai esittäminen paistaa heti läpi. Luulin aikaisemmin, ettei minusta ole tähän, kun en ole hauska, en ole persoonallinen, minulla on suuret ihohuokoset ja olen jo liian vanha. Tiedättekö mitä – minusta tekee uniikin juuri se, että olen oma itseni suurine ihohuokosineen ja olen parin vuoden päästä 40-vuotias.

On tärkeää tehdä rehellistä sisältöä ja seisoa omien arvojensa takana. Sinulla on mahdollisuus loistaa juuri omana itsenäsi ja jutuillasi, jota yleisösi rakastaa. Näin voit tehdä ihmisiin pysyvän vaikutuksen ja sinuun luotetaan. Kun luottamus syntyy brändin/bloggaajan/instagrammaajan ja lukijan välillä voit kutsua itseäsi vaikuttajaksi.

Ei ole siis mitään tarkkaa reseptiä, että tee tällainen postaus ja ota tällaisiä kuvia. Ole luova ja niinkuin englanniksi sanotaan: You do you (mutta yleisöäsi viihdyttäen)!

POSTAUKSEN MEIKKI

Luomivärinä käytin *Anastasia Beverly Hills Riviera -palettia. Ripsissä *Lumenen Essential Volume Mascaraa. Iholla on *Zuii LUX Flawless meikkivoide sävyssä Driftwood ja huulissa Laveran huulikiilto sävyssä Rosy Sorbet. Korvikset ostin Zalandolta.

P.S. Tämä postaus ei sinänsä ole esimerkillinen postaus omalle kohdeyleisölleni, mutta jotenkin halusin päästää ilmoille sen, millä yksinkertaisella reseptillä teen nykyään blogia ja Instagramia päätyönäni. Toivoisin kovasti, että voisin auttaa jotakin vaikuttajaa, jonka homma ei meinaa millään ottaa tuulta alleen. Mielestäni meitä ammattikauneusbloggaajiakin on Suomessa melko vähän – tilaa varmasti olisi uusille kasvoille. 

  • Marja-Kaisa Suokas

    Se on todella harmi, jos ja kun 40-vuotta täyttäneitä pidetään liian vanhoina. Silloin jos koskaan se ihonhoito ja meikkaus tärkeää onkin. Kiitos blogistasi ja tutoriaaleista!

    • Miia Ezen

      Joo, mulla se on varmasti vaan omassa päässä koska melkein kaikki blogikollegat on niin paljon nuorempia. Ja myöskin ala niin uusi, ettei yhtään tiedä mihin tämä menee. 😊

  • Kiva, kun teit tästä aiheesta postauksen:) Se oli kiinnostavaa ja hyödyllistä, vaikkakin minulla on hyvin erikoinen ja erilainen erilaisesta kipukroonikon elämästä kertova “Kivun kahdet kasvot”- blogi, niin sain postauksestasi hyviä vinkkejä! Mukavaa ja inspiroivaa syksyä sinulle:)

    • Miia Ezen

      Heippa! 😊 Onpa kiva kuulla, että säkin sait postauksesta jotain. Tosiaan nämä toimii ihan minkälaiseen blogiin tai some-kanavaan tahansa. Mukavaa syksyä myös sulle! 🥰

  • Tiina

    Moi,

    Kun luin blogipostauksesi otsikon, menin: “Jeeee, hyvä Miia”. Tiedätkö miksi? Siksi, koska ” Real queens adjust each other’s crowns”.

    Toisen ihmisen tekemisen tukeminen siten, että toisesta voi kasvaa kova kilpailija, on äärimmäisen hieno ele. Toisaalta… uniikiksi somevaikuttajaksi ei kasveta toimivien neuvojen tai isojen ihohuokostenkaan ansiosta (haha)… siihen tarvitaan sitä hyväsydämisyyttä ja aitoutta, jolla erottua muusta joukosta ja mitä sun blogista ja instaklipeistä välittyy tänne lukijapuolelle.

    Musta tuntuu, että sä vaan paranet tässä hommassa koko ajan! Jeee, hyvä Miia!

    • Miia Ezen

      Heippa Tiina! 🙂 Kiitos! Joo, mä niin toivoisin, että me kaikki autettaisiin toisiamme tällä tavoin. Toisen auttaminen kun ei ole koskaan itseltä millään tavoin pois – päin vastoin siitä tulee hyvä mieli. Ja kukaan meistä ei menesty ilman muiden apua. Hyvä kiertää aina ja tulee varmasti aina kaksin kerroin vielä joku päivä takaisin. <3

  • Eva

    No sun blogi on kyllä paras kaikista!! Parhaimmalla ja maanläheisimmällä tavalla tehty kauneusblogi. Viihdyttävä ja samalla todella informatiivinen.

    • Miia Ezen

      Voi kiitos Eva! <3 olipa kauniisti sanottu! 🙂

  • Kati / Sauna Maailmalla

    Hyvä kirjoitus ja todella hyviä vinkkejä. Eihän nelikymppinen vanha ole. Meillä on sitä kokemusta ja tietotaitoa mitä nuoremmilla ei vain ole.

    • Miia Ezen

      Heippa Kati ja kiitos! 🙂 Joo, ei nelikymppiset ole vanhoja. Itse sitä vaan aina vertaa itseään muihin kauneusbloggaajiin, jotka on melkein kaikki mua ainakin 10 vuotta nuorempia – vähintään. 😀

  • Markit

    Moikka; Tätä tekstiä olen nyt sulatellut, vaikka tämä ei minulle olisikaan suunnattu. Katsos, otsikossa on ?.
    Minusta ei ole bloggaajaksi. Minulla ei ole mitään erityistaitoja, joista voisin kerta toisensa jälkeen kirjoittaa mielenkiintoisesti ( paitsi itselleni 😂). Kirjallinen taitoni ei ulotu erään arvostamani blogistin lahjakkuuteen, joka leikkii sanoilla ja kielikuvilla, jotka välillä ihan hykerryttävät 😊. En usko, että kaikista tulee menestyvää blogistia. Toisaalta, miten blogisti haluaa oman menestyksensä mitata? Lukijalle voi blogisti toimia esim vertaistukena, vaikka eivät koskaan tapaisikaan ja sehän on menestystä.
    Minä en lukisi blogiasi, jos kaikki olisi pelkkää meikkausta. 10 luomivärin käyttö ei karkottaisi, vaan ihmettelisin, miten noin osaa tehdä. En lukisi, ellei tekstistäsi välittyisi aitous. Sinäkö persoonaton…no et tosiaan ole! Etkä tylsä.😄
    Käytit paljon sanaa viihdyttävä. Olenko outo, kun pidän sanasta sisältö enemmän. Olet monta kertaa kirjoittanut asioista, jotka ovat olleet sisällöltään tärkeitä eivätkä ole liittyneet meikkaukseen. Olet vaikuttaja ja mielipiteilläsi on väliä.
    Minusta tämä oli mielenkiintoinen postaus. Aloittelevalle blogistille hyödyllinen luulen. Mutta en usko, että tahto ja kova työ riittää. Pitää olla se X Factor 😄. Ja taas saatan olla väärässä 😊.
    Kuten huomaat, olen toivoton pohdiskelija 😕.

    • Miia Ezen

      Markit sulla kyllä on erityistaito nimeomaan tuo kirjoittaminen. <3 Ja ei se sinänsä tarvitse erityistaitoakaan vaan intohimoa johonkin asiaan. Sitten sitä kummasti löytää muitakin, joilla on samat mielenkiinnonkohteet. Mutta se on totta, että bloggaaminen ei ole kaikille - samalla tavoin kuin moni ammatti ei ole tarkoitettu kaikille. 🙂 Ja oot ihana pohdiskelija - sun kommentteja luen aina suurella mielenkiinnolla. <3

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram