PÄIVITETTY 23.10.2023
Kosmetiikkateollisuuden yksi eniten mielipiteitä kirvoittava aihe on luonnonkosmetiikka vastaan synteettinen kosmetiikka. Puhun nyt nimenomaan mielipiteistä ja mutu-tuntumasta. Nena Sofia tökki ampiaispesää noin viikko sitten kertomalla miksi ei suosi luonnonkosmetiikkaa ja siihen oman puheenvuoronsa piti Katja Kokko Instagram liven muodossa kertoen oman kantansa siihen miksi taas suosii luonnonkosmetiikkaa. Molemmilla oli asiaan hyviä pointteja. Tarkoitukseni ei ollut ottaa kantaa tähän keskusteluun, mutta nyt sen teenkin ja vielä kahden postauksen voimin.
Itse en ota asiassa puolia, koska tällä hetkellä käytän kaikenlaista kosmetiikkaa (vaikka olen kuitenkin tutkimusten valossa kokoajan enemmän kallellaan luonnon puolelle). Lisäksi puolien valitseminen ei ehkä tässä asiassa ole järkevää, kun asia ei ole niin mustavalkoinen. Mielestäni asiasta ei pitäisi siis missään nimessä nostaa kissatappeluja tai väittelyitä – tosin terve keskustelu aiheesta on aina paikallaan. Myös mieltymyksiä ja arvoja on ihmisillä erilaisia ja niihin ei sovi kenenkään puuttua.
Vaikka olen itse ehkä hieman valveutuneempi kuluttaja kosmetiikan suhteen, niin olen silti tavallinen kuluttaja. En ole opiskellut ihon biologiaa tai tuotteiden valmistusta ja siksi luotankin vain asiantuntijoihin ja tutkimustuloksiin. Tämän vuoksi päätinkin haastatella tähän postaukseen kosmetiikan asiantuntijoita, TwistBe:n perustajia Susanna Lainetta, Kati Partasta ja Veera Brückleriä. Vaikka he itse myyvätkin vain luonnonkosmetiikkaa, on hienoa nähdä kuinka he eivät kuitenkaan tallaa synteettistä kosmetiikkaa ja osaavat puhua aiheesta kriittisesti.
Kysymykseni perustuvat paljolti Nena Sofian blogipostauksessa ilmeneviin asioihin ja myös niihin, jotka haluan itse selventää ja uskon teitä lukijoitakin kiinnostavan. Opin hurjasti taas lisää tämän haastattelun myötä. Toinen postaus aiheesta tulee pian, jossa keskitytään enemmän kosmetiikan raaka-aineisiin ja niiden turvallisuuteen.
Haluan muuten vielä mainita sen, että tämä postaus ei ole kaupallinen yhteistyö. Näillä naisilla on niin hyvä ajatus yritystoimintansa takana ja aivan uskomaton tieto asiasta, ja sen vuoksi haluan tukea heitä. Niin minulla kuin heilläkin on kokoajan mielessä kuluttajan etu eli teidän lukijoiden etu. Olette muuten varmaan myös huomanneet kuinka harvoin blogissani edes on kaupallista sisältöä. Juuri sen vuoksi, että haluan suositella vain oikeasti hyviä juttuja.
Mitä olette opiskelleet ja missä? Mihin tietonne perustuu?
Meillä kaikilla kolmella TwistBe perustajalla Susanna Laineella, Kati Partasella ja Veera Brücklerillä on sama koulutustausta, pohjakoulutuksemme on KTM. Olemme sen lisäksi opiskelleet kosmetiikan valmistusta, raaka-aineita ja ihon biologiaa brittiläisessä Formula Botanicassa. Tietomme ja ymmärryksemme perustuu lisäksi vuosien intensiiviseen ja kriittiseen perehtymiseen kosmetiikka-alaan, asiakastyöhön ja tuotteiden kanssa toimimiseen. Perustamme ihonhoito-oppimme ihon biologiaan, tuotteiden raaka-aineisiin ja tutkimustietoon. Tieteelliset tutkimukset ovat yksi tärkeimmistä faktanlähteistämme, olkoonkin että tutkimuksiakin on aina puolesta ja vastaan. Uskomme akateemisen ajattelumme, kaupallisen ja kauneusalan taustojemme olevan todella hyvä kombo, sillä tarkastelemme kauneusbisnestä hyvin kriittisesti ja haluamme valvoa kuluttajan etua.
Onko luonnonkosmetiikka tehokkaampaa kuin synteettinen kosmetiikka?
Näin rajusti ei voi yleistää. On tärkeää muistaa, että tuotteen luonnollisuus ei automaattisesti tarkoita sitä, että se olisi välttämättä edes erityisen laadukas tai jos tuote on synteettinen, että se olisi automaattisesti tehokkaampi tai haitallisempi. Tai mikä vain näistä toisinpäin. Tuotteen luonnollisuus tai synteettisyys, hinta, brändi, pakkaus, tuoksu tai tuntuma eivät mitkään kerro tuotteen tehokkuudesta tai laadusta. Ainoastaan raaka-aineet kertovat.
Haluamme aina TwistBellä* tuoda esille yhden erittäin tärkeän seikan, jota ei keskusteluissa juuri näe ja tämä on se, että täysin selviä rajoja synteettisen ja luonnollisen välille ei aina pysty vetämään. Moni kuvittelee helposti, että synteettinen kosmetiikka on 100% synteettistä ja luonnollinen 100% luonnollista. Näin ei kuitenkaan ole. “Synteettisessä” kosmetiikassa käytetään paljon luonnollisia raaka-aineita ja luonnollisissakin synteettisiä. Vaikka puhuttaisiin sertifioidusta luonnonkosmetiikasta on myös luonnonkosmetiikan sertifikaattien välillä eroja: esimerkiksi EcoCert sallii SLS:n, joka mielletään yleisesti luonnonkosmetiikassa kiellettynä raaka-aineena. Sitruunahappo puolestaan on hyvä esimerkki raaka-aineesta, joka on käytännössä lähes aina järki- ja kustannussyistä synteettinen, oli kyseessä sitten luonnonkosmetiikka tai synteettinen kosmetiikka.
Mutta jos meiltä kysytään mitkä raaka-aineet ovat iholle parhaimpia niin vastauksemme on luonnolliset ja erityisesti sertifioiduista luomu raaka-aineista valmistetut kylmäpuristetut öljyt ja uutteet. Näiden synteettinen vastinehan on esimerkiksi laajalti käytetty mineraaliöljy, josta kiistellään paljon: sanotaan, että se on myrkky jne. Kaikkien öljyjen toimintaperiaate on pohjimmiltaan sama: ne muodostavat iholle kalvon ja estävät kosteuden haihtumista iholta. Mineraaliöljy on kuitenkin isomolekyylinen ja meidän mielestämme “tylsä” öljy sillä sen lisäksi, että se on molekyylirakenteeltaan iso, se on myös todella yksinkertainen. Mineraaliöljy ei sisällä mitään vitamiineja, antioksidantteja tai ihon talille samankaltaisia rasvahappoja. Kasviöljyjä on puolestaan lukuisia erilaisia ja niiden imeytymisnopeus vaihtelee öljystä riippuen. Niiden ainutlaatuisen koostumuksen vuoksi ne ravitsevat ihoa aivan eri tavalla, sen lisäksi että ne myös suojaavat ja estävät kosteuden haihtumista iholta. Kasviöljyjä yhdistelemällä saadaan monipuolinen kattaus rasvahappoja, vitamiineja ja muita ravintoaineita iholle. Näin ajatellakseen ei edes tarvitse olla sen ihmeemmin mielestämme mikään ituhippi: jojoba-, argan ja manteliöljyjä on esimerkiksi kautta aikojen käytetty laajalti myös synteettisessä kosmetiikassa -eikä syyttä. Ne ovat mahtavia raaka-aineita.
Me TwistBellä puhumme aina siitä kuinka raaka-aineet ovat tuote. Uskomme, että kokonaisuus ratkaisee. Olemme itse hyvin raaka-ainekriittisiä, ja tuntuu, että tämä unohtuu kosmetiikka-alalla liian usein: tämän voi nähdä jo hyvin siinä kun ostaa sisään tuotteita. Maahantuojat tarjoavat tuotteita myyntiin kuvien ja hintojen perusteella. Maahantuojilta ja valmistajilta saamamme palautteen mukaan olemme harvinainen poikkeus siinä, että kysymme raaka-aine listan nähtäväksi ennen kuin suostumme edes ottamaan tuotteita testiin. Kuviteleppa ravintoterapeutti, joka suosittelisi ruokaa vain sillä perusteella miltä se näyttää tai tuoksuu tai missä sitä myydään. Tämä olisi täysin absudria. Kosmetiikkaa kuitenkin ostetaan vastaavanlaisin aistein ja fiilisten kaltaisilla perusteluilla suurin osan ajasta.
Iho on viisas elin ja se osaa tehdä monia asioita itse. Ihon luonnollisen toiminnan tukeminen tulisi aina olla ihonhoidon lähtökohta, sillä liian usein aiheutamme itsellemme iho-ongelmia vääränlaisilla ihonhoidon rutiineilla ja tuotteilla. Olemme etsineet valikoimaamme poikkeuksellisen kiinnostavia tuotteita, joissa on mahdollisimman paljon aktiivisia, ihoa hoitavia raaka-aineita (emulgaattoreiden, hajusteiden, säilöntäaineiden yms sijaan) luomulaatuisena. Siten, että asiakas saa mahdollisimman hyvää vastinetta iholleen. Jokaisen iho on yksilöllinen ja toisten iho kaipaa hyvinkin yksinkertaista hoitoa, mutta uskomme samalla, että harva myöskään hyötyy kymmenien eri tuotteiden runsaasta käytöstä. Ihonhoidossa less is more niin raaka-aineiden, tuotteiden määrän kuin myös ihonhoitorutiinin kanssa.
Kosmetiikkabisnes on valtava (arviolta 2023 vuoteen mennessä 714 miljardia euroa) ja on kylmä fakta, että kaikkien kosmetiikkaa valmistavien yritysten intresseissä EI ole valmistaa sinulle mahdollisimman hyviä, tehokkaita ja laadukkaita tuotteita vaan toimintaa ohjaavat kasvu ja sijoittajille maksettavat osingot. Brändäyksellä, tuoksuilla ja ihotuntumalla ohjataan ostopäätöstäsi ja kuluttajille luodaan markkinoinnilla tarpeita ja paineita ostaa ja käyttää mahdollisimman paljon tuotteita näyttääkseen sopivalta/kauniilta. Sinä itse olet ainoa, joka voit pitää omaa puoltasi opettelemalla valitsemaan tietoisemmin. Faktaa on myös se, että synteettisesti on paljon helpompi valmistaa halpoja tuotteita, jotka tuntuvat ja tuoksuvat hyvälle mutta eivät aidosti hoida ihoa.
Onko laboratoriossa muodostettu aine sama kuin luonnon oma aine?
Kyllä näin voi olla, mutta kosmetiikan tehokkuudesta ja hoitavuudesta puhuttaessa tähän keskittyminen ei ole mielestämme keskeistä. Kerromme esimerkein seuraavaksi miksi.
Laboratoriossa voidaan luoda tiettyjä raaka-aineita molekyylirakenteeltaan täysin samanlaiseksi kuin luonnossa esiintyviä raaka-aineita. Tämä ei tarkoita, että kaikkia luonnosta löytyviä raaka-aineita kuitenkaan voidaan “kopioida”.
Esimerkiksi jos ajattelemme sitruunahappoa niin se on raaka-aineena niin yksinkertainen ja sen rooli kosmetiikkatuotteessa ihonHOIDON näkökulmasta mitätön ja määrä vähäinen, että ei ole merkitystä onko se synteettinen vai luonnollinen. Itseasiassa voi varmasti sanoa, että on ekologisempaa tuottaa ko. raaka-aine suurissa määrin synteettisesti.
MUTTA kun mennään monimuotoisempiin raaka-aineisiin, kuten vaikka kylmäpuristettujen kasviöljyjen, jotka sisältävät antioksidantteja, vitamiineja, tärkeitä rasvahappoja sekä muita mikroravinteita niin näiden syntetisoiminen menee monimutkaisemmaksi, vaikeammaksi, kalliiksi ja itseasiassa jotakuinkin mahdottomaksi. Tämän vuoksi esimerkiksi synteettistä arganöljyä et voi kosmetiikkatuotteista löytää.
Yksi loistava esimerkki vielä aivan “luonnon” äärimmäisestä ihmeellisyydestä on äidinmaito, jollaista ihminen ei ole laboratoriossa onnistunut kopioimaan vaikka paljon on yritetty. Erityisen ihmeellisen äidinmaidosta tekee sen kyky muuttua lapsen tarpeisiin.
Tästä johtuen kasviöljyjen synteettinen vastine on vaikkapa edellä kuvattu, yksiuloitteinen mineraaliöljy. Kosmetiikassa käytettävät, ihoa pehmittävät ja suojaavat raaka-aineet ovat muita synteettisiä kemikaaleja, eikä näillä siis ole myöskään samaa molekyylirakennetta.
Tämä on mielestämme se keskeinen näkökulma molekyylikeskustelussa. Kosmetiikkatuotteet koostuvat pääasiassa vedestä/nesteestä ja ihoa pehmentävistä/hoitavista raaka-aineista. Ne antavat “rungon” koko tuotteelle, ja niiden tulisi olla laadukkaat ja hoitavat, jotta tuotteesta on sinulle ihonhoidollista hyötyä. Ne raaka-aineet, joita pystyään molekyylirakenteeltaan kopioimaan ovat mitättömässä asemassa kun puhutaan kosmetiikan hoitavuudesta.
Siksi meidän mielestämme, molekyylirakenteeseen keskittyminen on jotakuinkin epärelevanttia ja ohjaa keskustelua väärään suuntaan. Sen sijaan että korostetaan tiettyjen raaka-aineiden olevan molekyylirakenteeltaan samanlaisia eikö kannattaisi mielummin keskittyä niihin raaka-aineisiin joilla on ihon hoitavuuden kannalta merkitystä?
Voidaanko synteettisesti muodostaa jotain uskomattomia raaka-aineita, johon luonnon tuotteet eivät pysty.
Riippuu mitä uskomattomalla tarkoittaa 😉 Me mietimme tätäkin asiaa ehkä hieman perinteisestä näkemyksestä poikkeavalla tavalla.
Usein haluaisimme yhden “ihmetuotteen”, joka tekisi ihostamme täydellisen. Valitettavasti kosmetiikka on kuitenkin vain kakun kuorrutus ja itse kakku on sinun kaikki muut elintavat ja päivittäin tehtävät valinnat ruokailun, unen, palautumisen sekä liikunnan suhteen. Ennaltaehkäisy ja oikeat valinnat mahdollisimman aikaisesta vaiheesta on se kaikista tuloksekkain tapa pitää huolta ihostaan -tähän ei tarvitse yhtä uskomatonta raaka-ainetta. Yhden tuotteen tai raaka-aineen varaan ei ole viisasta luottaa ihonsa hyvinvointia. Samaan aikaan voimme merkittävästi vahingoittaa ihoa vääränlaisilla ihonhoitotottumuksilla ja tuotteilla, riippumatta siitä käyttääkö luonnollista vai synteettista kosmetiikkaa!
Jos halutaan korjata jo iholle syntyneitä vauroita niin silloin synteettiseltä puolelta löytyy vaihtoehtoja kuten esimerkiksi pistoshoidot, reseptilääkevoiteet sekä esimerkiksi retinoli, jolla tosin on merkittäviä ihoa ärsyttäviä vaikutuksia kuten kuivumista, hilseilyä ja valolle herkistymistä kun taas luonnollisilla vastineilla (kuten Bakuchiol) näitä ongelmia ei ole.
Jos puhutaan perus ihonhoitotuotteista (eikä lääke yms.) niin ei tarvitse ajatella jäävänsä jostain paitsi, jos valitsee ihoa aidosti hoitavat laadukkaat luonnolliset tuotteet. Sillä myös luonnollisista raaka-aineista löytyy paljon laadukkaita ja tehokkaita kuten esimerkiksi yllämainittu bakuchiol sekä peptidit (jota käytetään sekä synteettisessä että luonnollisessa kosmetiikassa). Usein hyöty luonnollisissa on se, että ne eivät aiheuta samanlaisia haittavaikutuksia kuin synteettiset (vrt. esim. bakuchiol ja retinol).
Me ajattelemme niin, että sen sijaan, että jatkuvasti luodaan jyrkkää vastakkainasettelua luonnollisen ja synteettisen välille, olisi hedelmällisempää keskittyä tuomaan tiede ja luonto yhteen toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tuntuu järjettömältä, että tänä päivänä kaikki kosmetiikkafirmat eivät keskittyisi valmistamaan tuotteita, jotka ovat super hoitavia (riippumatta siitä ovatko raaka-aineet luonnollisia tai syntetisoituja), mutta eivät kuormita luontoa ja ihmisten hyvinvointia. Samaan aikaan tämän ymmärtää kun tiedostaa millä tavalla markkinatalous ja yritykset toimivat – kaikilla tämä ei valitettavasti ole toiminnan driverina.
Huijataanko kuluttajaa, kun on kyse luonnonkosmetiikasta tai synteettisestä?
Viherpesua tapahtuu PALJON. Osittain ehkä vahingossa, mutta paljon myös tietoisesti. Tuotteita markkinoidaan paljon kuluttajien suosimilla ja luonnollisilla raaka-aineilla, mutta todellisuus voi olla, että ko. raaka-ainetta on tuotteessa aivan liian vähän antaakseen iholle hoitavia ominaisuuksia tai toisinaan näkee että mainostettu raaka-aine on tuotteessa vain tuoksun muodossa. Kuluttajan on hyvä olla tietoinen tästä.
Puhumme myös ns. höttökosmetiikasta, joka on sisällöltään vaatimatonta, esimerkiksi pääasiassa vettä, vaatimattomia ihoa pehmittäviä raaka-aineita, emulgaattoreita, väriaineita ja säilöntäaineita. Ei kai näiden myymistä voi kutsua huijaamiseksi, mutta harvoin oikeasti kuluttaja tiedostaa mitä on ostamassa. Tähän aiheeseen liittyen suosittelemme katsomaan Yle Areenasta BBC:n Totuus ulkonäöstä dokumentin (https://areena.yle.fi/1-4342965), joka käsittelee kosmetiikan markkinointia ja markkinointilupauksia. Dokumentti on erinomainen pohjustus siihen miten haluamme Uusi alku ihollesi -verkkovalmennuksen* avulla auttaa kuluttajia tekemään tietoisempia valintoja ostaakseen mahdollisimman hyvää ja omiin kriteereihin sopivaa kosmetiikkaa.
Mistä tietää, että ostaa tehokasta kosmetiikkaa?
Ainoastaan perehtymällä kosmetiikan raaka-aineisiin ja lukemalla jokaisen kiinnostavan purkin raaka-aineluettelon ennen kuin ostaa tuotteen! Et yksinkertaisesti voi luottaa kosmetiikan markkinointiväittämiin:
- Välttämättä mainostettua raaka-ainetta ei ole järkevässä pitoisuudessa (esim aloe vera on tyypillinen esimerkki)
- Mainostettu raaka-aine voi löytyä, mutta tuotteen muut raaka-aineet voivat olla huonoja
- Kosmetiikkamaailmasta löytyy useita paradokseja: esimerkiksi vegaanituote voi olla täynnä luonnolle haitallisia raaka-aineita
- Tuotteen raaka-aineet eivät välttämättä ole järkeviä ihon biologian näkökulmasta ja esimerkiksi hellävarainen tuote voikin olla ihoa kuivattava!
Nämä esimerkit ovat vain muutamia mainitaksemme. Sama dilemma pätee niin luonnonkosmetiikkaan kuin synteettiseenkin. Purkkien ainesosalistojen lukeminen voi kuulostaa työläältä, mutta tämä on juuri se syy miksi me perustimme Uusi alku ihollesi – ihonhoidon verkkovalmennuksen*. Siinä annamme tähän todella selkeitä ja helppoja vinkkejä, joilla pääsee hyvin vauhtiin. Sinun ei tarvitse olla kemisti kyetäksesi ostamaan tehokasta ja laadukasta kosmetiikkaa. Meidän aito halu on lisätä tietoisuutta siitä, että ihmiset oppisivat ymmärtämään mitä oikeasti ostavat, mitä he valitsevat napatessaan purkin kaupan hyllyltä, jotta he voisivat käyttää rahansa fiksummin ja saada ihonsa parempaan kuntoon vahingoittamatta omaa kehoaan tai ympäristöä!
Yksittäisen tuotteen pohtimisen ohella on todella tärkeää, että KOKO ihonhoitorutiini on oman ihon luonnollista toimintaa ja hyvinvointia tukeva – ei sitä vahingoittavaa tai ihon toimintaa horjuttavaa. Koska jos esimerkiksi pesee ihoa vääränlaisella tuotteella ja mahdollisesti useamman kerran päivässä ei tehokkainkaan kosteutustuote pääse oikeuksiinsa, sillä sitä tulee itselleen luotua omalle iholleen ongelman.
P.S. Postauksen meikki on tarkoituksella tehty luonnonkosmetiikalla. Yleensä nimittäin ajatellaan ettei luonnonkosmetiikalla saa vahvaa ja kaunista meikkiä. Murretaan nyt sitten tämäkin myytti. Tämän meikin ohjeet on tulossa pian videon muodossa. Korvikset on ostettu Zalandolta.
*Sisältää mainoslinkin.
Saisiko tuohon valmennukseen jonkun alekoodin? Voisi hankkia sen ihan mielenkiinnosta 🙂
Heippa Alisa! 😊 Tällä hetkellä ei ole saatavilla. Harmi.. mulla oli juuri vähän aikaa sitten.
Mua olisi kiinnostanut sun näkemys ja mielipide asiaan, ei niinkään TwistBen perustajien näkemys. 🙂
Ihana ❤️ no mä ajattelen hyvin pitkälle samalla tavoin ja mun tietomäärä ei riitä vastaamaan näihin kysymyksiin.
Hei aivan upea meikki ja etenkin huulimeikki – oon pitkään metsästänyt juuri tuollaista sävyä! Voisitko paljastaa käyttämäsi tuotteet jo etukäteen? Tutoriaalia into pinkeänä odotellen 😀
Ai vitsit kuinka mielenkiintoista luettavaa! Tällaista lukisi vaikka koko päivän! Pakko perehtyä aiheeseen lisää. Kiitos Miia! <3
Hei; Oli mielenkiintoista tekstiä! Minua ärsyttää aina mustavalkoiset totuudentorvet, joilla on ainoastaan se yksi näkökulma ja vain se on oikea. Ja tässä jutussa on harmaata paljon ja erilaisia ajatuksia. Mikään kun missään asiassa ei ole minusta mustavalkoista! Ja tietoa ja pohdittavaa sain paljon. Täytyykö tämä nyt lukea kolmannen kerran, kun ei kerralla kaikkea sisäistänyt 😀. Tykkäsin.
Todella magee Look😀!!
Ihana meikki! Kiinnostaa kovasti tuo luomiväri ja huulimeikki! Ja tietysti nuo ihanat kuultotuotteet! Milloinkahan tulee tiedot tuotteista, odottavan aika on niiiin pitkä!😅
Heippa Päivi! Tässä meikissä en itseasiassa muistaakseni edes käyttänyt kuultotuotetta vaan se oli ihan meikkivoiteen “aiheuttamaa”. 😀 Ja 3.3. on tulossa ulos video. Eli ensi viikon sunnuntaina. 🙂
Kiitos tiedosta, kaunotar! Täytyy nyt vaan malttaa odottaa!😂
Hihii! 😀
Kiitos kattavasta postauksesta! Itse haluaisin valita synteettinen vs luonnonkosmetiikka pienimmän hiihijalanjäljen perusteella, jos vain osaisi.
Todella mielenkiintoinen juttu ja WAU aivan mieletön meikki😊👍