Kysymyksia ja vastauksia: Meikestä ja maskeeraajan työstä

30.11.2018

Sain teiltä niin paljon kysymyksiä IG-stoorin puolella, että päätin jakaa postauksen kahteen osaan. Tänään vastaan kysymyksiin meikeistä ja sunnuntaina kysymyksiin elämästäni.

1. Mietitkö koskaan kosmetiikan kemikaalikuormaa ihollesi?

– Huh. Tämä alkoikin rankalla kysymyksellä, johon perehdyn työssäni päivä päivältä enemmän. Eli kyllä – mietin! Koitan jatkossa välttää varsinkin sulffitteja, parabeenejä, PEG-emulgaattoreita, alumiinia ja EDTA:a. Ihonhoidossa käytän jo monia sellaisia tuotteita, joissa näitä ei ole. Värikosmetiikassa se onkin hieman haastavampaa. Sanotaanko, että asia pyörii päivittäin mielessäni ja olen menossa kokoajan parempaan suuntaan.

2. Mikä on sun joululahjavinkki miehelle? 

– Tämä on vaikea ja riippuu niin miehestä. Oma mieheni olisi tyytyväinen mihin tahansa Adidaksen vaatteeseen tai kenkiin. Lisäksi mihin tahansa hänenharrastuksiin liittyvät asiat tuntuu toimivan. Kannattaa myös kysäistä miehesi kavereilta. Viime vuonna tein Ruusumiehelle treffiboksin, josta sain idean Linda Juholan blogista. Idean löydät TÄSTÄ.

3. Onko paljon tuotteita, joita ostat/saat kokeiluun, mutta huomaat heti ettei tuote toimi/sovikkaan?

– On ja todella paljon. Eniten harmittelen sitä, että ehkä te siellä ruudun toisella puolella ostatte juttuja, jotka ei toimi. Siksi olen täällä ja testaan tuotteita puolestanne. Sanoisin, että reilusti yli puolet testaamistani tuotteista menee eteenpäin ystäville tai apua tarvitseville.

4. Mitä mieltä olet näistä kaikista bb-, cc- ja ccc-voiteista? Käytätkö itse?

– En käytä itse, mutta olen kuullut monen niistä pitävän. Itselläni on sekaiho ja kyseiset voiteet eivät usein pysy ihollani. Poikkeuksena on jotkut korealaiset bb-voiteet, koska ne muistuttavat hyvin paljon meikkivoidetta.

5. Milloin oot alottanu meikkaamisen?

– Taisin aloittaa viidennellä luokalla ripsarilla ja poskipunalla. Poskipunaa laitoin myös luomiväriksi, mutten sentään niin paljon, että look olisi ollut tämän postauksen kuvien mukainen. Meikkaus on aina ollut mulle tärkeää ja suuri mielenkiinnon kohde.

6. Laitetaanko puuteri ennen vai jälkeen poskipunan ja aurinkopuuterin?

– Meikkauksessa ei sinänsä ole mitään sääntöjä ja järjestystä. Kaikki tekee nämä kohdat siinä järjestyksessä kuin itse parhaiten näkee. Pääasia on siisti lopputulos. Sanotaanko, että useimmiten puuteri laitetaan ensin (varsinkin, jos kyseessä on puuterimaiset poskipuna ja aurinkopuuteri), mutta itse saatan laittaa puuterin vasta lopussa, koska en laita sitä kuitenkaan kuin hieman t-alueelle. Riippuu tietenkin meikistä mitä teen – on se lavalle, kauneuskuvaan, iltameikkiin, minkälaiselle iholle.. eli riippuu niin monesta asiasta.

7. Mikä avuksi, kun meikkivoide kerääntyy päivän aikana otsan juonteisiin?

– Suosittelisin sulle mahdollisimman ohutta meikkivoidetta tai ainakin meikkivoiteen ohutta lisäämistä. Itse saan kabuki-siveltimellä kaikista ohuimman lopputuloksen. Meikkivoidesuosikkejani voit lukaista TÄSTÄ.

8. Millaisen meikkauskoulutuksen olet käynyt?

– Mulla on ammattitutkinto maskeerauksesta. Sen virallista nimeä en koskaan muista, mutta meikkaaja-maskeeraaja olen. Kävin Stadin aikuisopiston, joka taitaa olla tällä hetkellä Suomen ainoa julkinen maskeerauskoulu. Koulussa opiskeltiin paljon muutakin kuin kauneusmeikkiä. Opin mm. teatterimaskeerausta, irto-osia, irtokaljuja, ruhjeita, viiksien tekoa, vanhennusta ja vaikka mitä. Voisin siis mennä myös teatteriin töihin. Jos alalle haluaa, niin suosittelen ehdottomasti suorittamaan alan ammattitutkinnon. Se on ainoa tapa myös mitata omaa osaamistaan, vaikka oppiminen alkaakin kunnolla vasta kentällä. Ammattitutkinto suoritetaan näytöillä ja ne eivät ole ollenkaan helppoja – työt arvioi Suomen maskeerauksen huiput.

9. Mikä on saanut sut innostumaan luonnonkosmetiikasta? Mikä tai kuka on sun inspiraation/ tiedon lähde luonnonkosmetiikkaan?

– Luonnonkosmetiikka on aina kiinnostanut, mutta pitkään en löytänyt niistä varsinkaan värikosmetiikkaa, joka toimisi yhtä hyvin kuin synteettinen. Nykyään asiat ovat erilailla ja odotan innolla mihin ala kehittyy. Tiedon lähteeni on pitkälti eri nettikauppojen yhteyshenkilöt ja TwistBen mahtava Uusi Alku Ihollesi -kurssi*.

10. Mikä oli suurin haasteesi, kun aloitit meikkaaja-maskeeraajan ammatissa?

– Suurin haaste oli se, että miten saan alalla töitä. Tämä haaste on edelleen edessäni ja tulee kestämään vuosia ennen kuin saan alalta tarpeeksi töitä. Moni maskeeraaja ei koskaan edes valmistu koulusta ja valmistuneista suurin osa luovuttaa melkein heti koulun jälkeen. Ala on ehdottomasti yksi vaikeimmista. Tietenkin töitä on myös kosmetiikkatiskillä, mutta usein halutaan tekemään kuvauksia, TV:tä, elokuvia ja teatteria – näihin ei olekaan mitään oikotietä.

Aluksi itse meikkaamisessa oli paljon haasteita. Toisen meikkaaminen ei ollutkaan niin helppoa vaikka itselleen osasi tehdä vaikka ja mitä. Lisäksi riippuu hyvin paljon mihin tarkoitukseen meikki tehdään ja sen mukaan pitää käyttää eri tuotteita. Esimerkiksi kuvausmeikki printtiin on todella erilainen siitä meikistä, joka tehdään TV-mainokseen. Opin edelleen kokoajan lisää.

11. Mitä meikkivoidetta yleensä käytät?

– Ah! Mun lempparikysymys. Pakissani on Estee Lauder Double Wear*, joka on hyvä seka- ja rasvaiselle iholle juhlameikkiin. Kuivalle ja pintakuivalle iholle juhliin käytän usein Make Up Storen Sculpt Excellence meikkivoidetta*. Tuota samaa käytän hyvin monelle myös kuvauksissa. Aikuiselle naiselle, miehille, liikkuvaan kuvaan ja malleille käytän Make Up For Everin Water Blendiä, jonka aion vaihtaa niiden loputtua muovisessa putelissa tulevaan MACin face & bodyyn*. Punaiseen taittavalle iholle käytän Sensai Luminous Sheer meikkivoidetta* – tätä saatan laittaa erilaisissa kuvauksissa ja myös juhliin. Kaikki riippuu niin paljon tilanteesta ja ihosta.

12. Monet tunnetut ja isot kosmetiikkamerkit testaavat tuotteitaan eläimillä. Olisitko valmis lopettamaan kyseisten merkkien käytön?

– Tämä on yksi mielenkiintoisimmista kysymyksistä. Olen siinä käsityksessä, että brändit eivät suoranaisesti testaa eläimillä itse vaan sallivat kolmannen osapuolen testaavan heidän tuotteensa, jos niitä myydään Kiinassa. Olenko oikeassa? Lisäksi osat raaka-aineista saatetaan testata eläimillä. Tästä aiheesta kuulisin mielläni lisää kommenttiboksissa, jos jollain on tarkempaa faktatietoa. Sanotaanko rehellisesti, että tämä on toinen hyvin vaikea aihe, jonka kanssa kamppailen. Blogi ja maskeeraus on työni, mutta samalla haluaisin näyttää hyvää esimerkkiä muille. Ja onhan minulla edes pieni mahdollisuus vaikuttaa ihmisten ostokäyttäytymiseen. Fiilikset ovat siis erittäin ristiriitaiset. Jos boikotoin kaikkia Kiinassa myytäviä brändejä, niin voi olla, että blogi sekä meikkaamiset pitäisi jättää harrastustasolle ja etsiä toinen työpaikka. Tämä on mulle todella vaikea aihe ja koitan kokoajan miettiä tähän fiksua ratkaisua. Mitä voisin omalta osaltani tehdä, että eläinkokeet loppuisivat.

13. Mikä on mielestäsi kautta aikain hirvein meikkitrendi?

– Mielestäni jokaiselle aikakaudelle kuuluu omat “hirveytensä”. Kun aikaa kuluu, niin ne tulevat taas muotiin ja silmä tottuu sekä ihastuu niihin. Eniten ehkä hirvittää paksu Instagram-tyyppinen pakkeli jollain todella kauniilla naisella. Näitä on paljon. Se on niin oman kauneuden peittämistä ja ehkä jopa rumentamista. Vaikka toisaalta jokainen saa meikata juuri sillä tavoin, että tuntee olonsa kauniiksi. Olisi vaan niin ihanaa, että nämä naiset näkisivät itsensä muiden silmin ja kuinka kauniita he todellisuudessa ovatkaan.

14. Paljonko sulla menee rahaa kosmetiikkaan/ kauneusdenhoitoon kuukaudessa?

– Saan työni puolesta paljon kosmetiikkaa testiin viikottain, joten omaa rahaa ei kovinkaan paljon mene. Sanoisinko noin 50 euroa muutaman kuukauden välein. Aina silloin kun innostun tilaamaan ulkomailta. Viimeisin ostokseni on jenkeistä Glossierin Cloud Paintia. Ne ovat olleet matkalla jo muutaman viikon ja odotan niitä innolla. Sinänsä edulliset tuotteet, mutta lähetys ja tullit tekee niistä ainakin tuplasti kalliimmat. Toivon niiden olevan hyviä maskeerajan työssäni.

15. Silmän juonteita on alkanut tulla kauhealla vauhdilla näin 32-vuotiaana. Mitkä on niitä luotettavia silmänympärysvoiteita?

– Osa juonteista johtuu vain ihon kuivuudesta ja siihen voimme vaikuttaa hyvällä ihonhoidolla. Myös terveellinen ruokavalio on tärkeässä roolissa. Muuten vanhenemiselle ei oikein voi muuta kuin nauttia siitä tai astella veitsen alle. Aikuiset naiset on kauniita – viis rypyistä. Kaikista tärkeintä on se miten itsensä kantaa. Parhaat silmänypärysvoidevinkit löydät TÄSTÄ.

16. Mikä on hyvä joka päivän neutraali luomiväripaletti?

– Onpa muuten hyvä kysymys! Isadoralla ja Maybellinella on kivan edullisia paletteja, mutta jos sanon ihan sen oman lempparin, niin kyllä se on Anastasia Beverly Hills Soft Glam*.

17. Miten meikkasit itseäsi kuin olit lentoemäntä?

– Aikalailla samalla tavoin kuin nyt. Huuleni olivat usein punaiset, koska se näytti hyvältä univormun kanssa. Ja muuten miehet tykkää punaisista huulista. Huomasin sen lentotyössä, koska sain usein miehiltä kohteliaisuuksia huulipunasta. Olinhan silloin sinkku, joten tällaisiin asioihin kiinnitti huomiota.

18. Miten alunperin innostuit niin paljon meikkaamisesta, että halusit siitä ammatinkin?

– Olen aina rakastanut meikkaamista, mutten koskaan ajatellut, että siitä voisi tulla ammatti. Eräänä päivänä sitten revin irti ripsien pidennykset ja siinä tuijotin ripsettömänä itseäni peilistä. Menin YouTubeen etsimään apua ja jäin samoin tein koukkuun kauneustubettajien loistaviin videoihin. Pariin viikkoon sain hädin tuskin nukuttua, kun innostuin aiheesta niin paljon. Mietin, että voisinkohan minä ruveta kanssa kirjoittamaan blogin puolella kauneudesta (olin silloin matkabloggaaja). Muutamassa viikossa päätin hakea maskeeraajakouluun, vaikka sinne tarvittiin kosmetologi- tai kampaajakoulutus. Tein haastattelua varten pienen portfolion, johon olin meikannut kavereitani. Kaikki aika samalla tyylillä ja sävyillä, mutta osoitin sillä motivaatiota. Vieläkään en tiennyt halusinko myös meikata muita, mutta kouluun halusin. Tästä innostuksen leimahduksesta on nyt kulunut noin kolme vuotta.

Lisää tulevaisuuden unelmista niin maskeerajana kuin henkilökohtaisessa elämässä kerronkin sitten seuraavassa postauksessa.

P.S. Käytin silmämeikissä Jeffree Star Blood Sugar -palettia* ja voit nähdä siitä tutoriaalin IG-stoorini puolella profiilin highlights osiossa.

*Sisältää mainoslinkin. Tuote saatu. 

  • Jenna

    Onko sulla kokemusta BH Cosmeticsin tuotteista? Mietin luomiväripaletin tilausta kun ois niin laaja värivalikoima mutta en yhtään tiedä laadusta, kun on kuitenkin niin edullinen.

    • Miia Ezen

      Heippa Jenna! Joo mulla on ollut joku niiden huulipaletti, mutta haju oli outo. En rehellisesti sanottuna oikein tiedä mitä laatutasoa ne ovat, mutta jos edullisia luomivärejä haluat, niin suosittelen kääntymään NYXin puoleen. <3

  • Chrystal

    Mua jäi kiinnostamaan, että miten pääsit sisään tonne Stadin ammattiopiston maskeerauslinjalle, kun sinnehän vaaditaan kosmetologin tai parturi-kampaajan koulutus pohjalle, kuten tossa totesitkin. Kävitkö ensin siis jomman kumman vaadittavan tutkinnon noista kahdesta vai miten?

    • Miia Ezen

      Heippa Chrystal! No sinänsä se ei ole tietääkseni vaatimus. Meidän luokalla oli mun lisäksi myös yksi valokuvaaja, joka halusi oppia maskeeraamaan. Käsittääkseni koulussa katsotaan eniten motivaatiota ja soveltuvuutta alalle. 🙂 En siis käynyt kumpaakaan koulutusta ensin.

  • Markit

    Hei; Tämäpä oli tosi mielenkiintoinen postaus 😊. Paras lause koko tekstissä: “Aikuiset naiset on kauniita – viis rypyistä. Kaikista tärkeintä on se miten itsensä kantaa”. Se on juuri näin. Miten itsesi kannat, ei anteeksi pyydellen eikä surkutellen. Vaan minä olen tässä! Piste!
    On mielenkiintoista lukea mielipiteitäsi mitä tulee kosmetiikkaa noin yleensä ja miten suhtaudut esim niihin ” ei- kivoihin” aineisiin meikissä. Miten hankit lisätietoa ja miten paljon teet työtä sen eteen, jotta tiedät lisää.
    Olen joskus miettinyt tuota, kun saat paljon eri kosmetiikkaa kokeiluun. Eikä lyhytaikainen kokeile voi toimia kuin juuri jossain meikeissä, niin miten pystyt erottamaan jyvät akanoista? Ripsari on helppo tai huulipuna, mutta ihon hoito? Itse seuraan blogiasi tarkkaan uteliaalla asenteella ja kun useammin jostain tuotteesta höpöttelet, saatan sen poimia mukaan. Ja onhan niitä helmiä tosiaan löytynyt, kiitos niistä 😊.
    Ja sellaistakin mietin, että miten paljon kosmetologi saa testattavaksi eri meikkejä. En tiedä. Onko sinun repertuaarisi laajempi? Minä en hötkyile ensimmäisen hehkutuksesi jälkeen, kolmas jo pistää miettimään. Eli tämä blogi on minulle näköjään tärkeä tiedon hankintapaikka ( hyvä huomio itseltäni 😂). Olen kriittinen oman tieni kulkija, joka kuitenkin ymmärtää, että sinä Miia tiedät meikkialasta enemmän kuin minä. Siksi haen oppia. Ja kyllä minäkin osaan…esim osaan tehdä villasukkia ( en villapaitaa kuitenkaan).
    Kiitos tästä postauksesta. Tykkäsin
    😃.

    • Miia Ezen

      Heippa Markit ja kiitos taas aivan ihanasta kommentista! <3 Meikkaajat ja kosmetologit voivat saada jonkin verran kosmetiikkaa testiin, mutta voisin mennä takuuseen että pieni prosentti siihen mitä itse saan. Se helpottaa oppimista ja työtäni niin paljon. Tällä viikolla esimerkiksi olen saanut lähetyksiä noin 10-15 – en oikein tarkalleen muista. Ja on todella hyvä olla kriittinen lukemastaan myös täällä blogissani. Olenhan vain yksi ihminen, joka mielipiteitään kertoo. 🙂

  • Tuikkunen

    Hei ja kiitos tästä. Sellaista jäin miettimään, että missä määrin joudut vaihtelemaan meikkisuosikkejasi, ikään kuin pakon sanelemana? Ethän voi loputtomiin pysytellä nykyisten suosikkiesi parissa koska jutun juoneen kuuluu, että mainostat täällä koko ajan uutta. Onko vaan niin, että jätät aina vanhemmasta päästä vähin äänin aiemmin suosittelemiasi tuotteita sivuun ja keskityt löytämään jatkuvasti uusia suosikkejasi, joita esittelet lukijoille?

    • Miia Ezen

      Hyvä kysymys. 😊 Kyllä mulla täällä aikalailla pyörii samat vanhat suosikit, mutta uusiakin tulee mukaan kokoajan. Ja monia suosikkeja mulla onkin samasta kategoriasta. Mitään en tee pakosta, koska rehellisyys on mun blogissa tärkeintä ja sitä paitsi silloin en nauttisi tästä hommasta, joka vie paljon vapaa-aikaani. Nytkin vastailen perjantai illalla kommentteihin ja kello on melkein 11. 🤪

  • Pia

    Mitä suosittelisit puhdistukseen, kun en haluaisi veden kanssa läträillä lähinnä ripsituuhennusten takia.
    Tällä hetkellä käytän Mossan misellivettä aamuin illoin. En käytä iholla meikkiä kuin hyvin harvoin. Olen 60 v. minulla on sekaiho, hiukan couperosa. Kiitos avustasi!

  • Tuikkunen

    Vastaan Pialle..
    Minullakin on tuuhennokset ja itselleni neuvottiin nimenomaan pesu vedellä ja vaahtomaisella puhdistustuotteella. Minulla on sellainen pikku suti, jolla sutaisen 🤪 ripset ja luomet puhtaiksi, ja huuhtelen vedellä. Tämä on ollut toimiva keino. Muuten käytän kasvoille joko misellivettä tai öljypohjaista tuotetta SEKÄ vaahtomaista, ihan Mian oppien mukaan,

    • Pia

      Kiitokset vastauksestasi Tuikkunen! Omia tuuhennoksiani ei ole neuvottu pesemään, erikseen vielä kysyin. Pysyvät paljon pidempään hyvinä, kun en kastele niitä, joten tämän vuoksi tuohon puhdistukseen en oikein tiedä tehokkaampaa tapaa ilman vettä kuin misellivesi.

  • Pampula

    Cloud Paint on ihanaa! En ole muuta poskipunaa käyttänytkään sen jälkeen, kun hankin tuota. Lisäksi äärettömän riittoisaa, sitä riittää ihan todella pieni nokare. Avasin tuubin vuosi sitten, ja tavaraa on jäljellä vaikka millä mitalla. Ihan lempparituote itselleni!

    • Miia Ezen

      Mun eka reaktio oli et apua!!! Mulla meinaan on vihdoin lähetys odottamassa jenkeistä ja paketissa on Cloud Painttia! <3 En malta odottaa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram