Miten blogista saa rahaa?

02.11.2016

p1080410

Blogini on harrastukseni ja työni. Työstä saa rahaa ja harrastuksesta nauttii, joten voisiko oivallisempaa comboa ollakaan. Useimmat ystäväni ajattelevat edelleenkin, että teen blogia ainoastaan harrastuksena. Kyllä se on rakas harrastus, mutta myös tienaan siitä ja sekös tulee monelle yllätyksenä.

Kaikista tärkeintä bloggaamisessa kuitenkin on intohimo omaan juttuun. Kirjoitat sitten perhosten keräilystä tai fitness-urheilusta, niin oma innostuneisuus tarttuu lukijaan. Jos tunnet pientä kutinaa sisälläsi, ettei kirjoittamasi aihepiiri ole aivan täysin oma juttusi, niin hyvin suurella todennäköisyydellä blogisikaan ei tule menestymään.

Tässä yksinkertaisesti viisi askelta, joita teen blogissani ja tienaan rahaa. Haluan olla teille läpinäkyvä näissä asioissa ja siksi myös kerron miten koko juttu toimii.

1. Raakaa työtä

Vaikka tämä onkin rakas harrastus, niin se sitoo hyvinkin paljon. Teen blogin eteen töitä viikossa vaihdellen noin 10-20 tuntia. On hyvin vaikea sanoa tarkkaa tuntimäärää, koska jotkut postaukset ovat paljon työläämpiä kuin toiset.

Videoiden tekoon menee eniten aikaa ja usein lähes kokonainen työpäivä itseni meikkaamisen, kuvauksen ja editoimisen parissa. Pelkkiin meikkikuviinkin hurahtaa aikaa, koska kuvausmeikin/hiusten suunnitteluun ja tekoon menee noin kaksi tuntia.

Blogipostausten suunnitteluun menee myös aikaa. Mietin, että minkälaisia tuotteita haluaisin yhdistellä ja kokeilla. Otan yhteyttä eri yrityksiin, jos en ole saanut heiltä jo automaattisesti pr-pakettia. Testaan heidän tuotteitaan ja suosikkituotteeni päätyvät postaukseen joko osana meikkiä tai tuotekuvana.

Vastaan teidän ihaniin viesteihin kommenttiboxissa, Youtubessa, Instagramissa ja sähköpostitse. Ihan kaikkiin en aina kerkeä vastaamaan, mutta varaan aina aikaa kaikkien kommenttien lukemiseen. Vastaan myös mahdollisuuksien mukaan, koska se on yksi osa, josta todella nautin.

Kuvaamisen ja sähköpostivuoren purkamisen lisäksi kirjoitan. Jos saan hyvän idean kirjoittamiseen, niin todella nautin ajatuksella luodusta tekstistä. Joskus prosessi saattaa olla hyvinkin nopea, kun oikeanlainen “flow” iskee. Joskus jätän tekstin kesken hautumaan ja jatkan toisella kerralla.

img_3298

2. Investointeja

Suomalaisessa blogimaailmassa laadukkaat kuvat ovat tärkeitä. Laadukkaat kuvat tarvitsevat laadukkaan kameran, objektiivin ja hyvän valaistuksen. Sanomattakin selvää, että kyseisiin välineisiin kuluu rahaa. Itselläni on Canonin EOS 700D kamera ja siihen kittilinssin lisäksi Canonin EF 50mm/1.8 STM objektiivi. Valoina videoissa sekä kuvissa käytän kahta tasovaloa ja rengasvaloa.

Melkein jo unohdin, että kyllähän blogille pitää löytyä myös oma koti. Itse aloitin omilla nettisivuillani, jonka domain-nimen ja web hosting -palvelun tilasin amerikkalaiselta Blue Hostilta. Halusin heti hyvät ja laadukkaat sivut, koska heti alusta asti päätin, että joku päivä teen tätä työkseni. Laatu ennenkaikkea, vaikka ilman hyvää sisältöä menee investoinnit hukkaan.

Nettisivujen tekeminen ei ole kallista hommaa, mutta niiden ylläpito maksaa joka vuosi. Tilasin myös blogilleni bannerin jenkeistä, videoihin yhden biisin ja kuvien rekvisiitaksi ostan silloin tällöin kukkia. Lisäksi meikkiblogin aloitus alkaa tietenkin meikeistä. Niitä haalin alkuun melko paljon aivan omilla rahoilla ja sitä teen edelleenkin. Kaikki tuotteet eivät siis tule pr-paketteina.

3. Palkkiot

Sitten siihen osaan, joka kiinnostaa hyvinkin monia. Raha. Jos kirjoitat blogiasi omalla alustalla niin on sanomattakin selvää, ettei kukaan maksa sinulle kirjoituksistasi palkkiota. Jos taas kirjoitat blogialustalla, kuten itse Idelistan bloggaajana, niin minulle maksetaan kirjoituksistani palkkiota.

Jokaisella blogiyhteisöllä on näihin omat sääntönsä ja sopimuksensa, joten en osaa niihin sen enempää kommentoida. Ihana Idealista antoi kuitenkin minulle luvan kertoa yhden sopimusasian. Palkkioni perustuvat lukijamääriin. Aloitteleville bloggaajille tiedoksi, että blogi alkaa olla kaupallisesti merkittävä, kun sen lukijämäärät alkavat nousta yli viiden tuhannen kävijän per viikko. Tällöin puhutaan aina käyttäjistä eli uniikeista kävijöistä – ei istunnoista tai sivukatseluista. Tämän voi tsekata Google Analyticsistä.

img_3295

4. Kaupalliset yhteistyöt

Kaupalliset yhteistyöt ovat Suomen lain mukaan merkittävä blogiin selkeästi. Tulet näkemään siitä mielenkiintoisen esimerkin blogissani ensi sunnuntaina. Näistä bloggaaja saa aina palkkion huolimatta siitä onko hän tietyllä blogialustalla tai itsenäisenä bloggaajana. Myös Instagram-kuvista saa yhteistyön merkeissä palkkion.

Itse en lähde kaikkiin ehdotuksiin mukaan. Mainostan vain hyviä juttuja ja tuotteita joista pidän. On myös hyvin tärkeää, että kaupalliset yhteistyöt ovat linjassa blogini teeman kanssa.

Monet firmat ehdottavat myös oravannahkakauppaa. Voi pyhä jysäys kuinka näenkään punaista näiden kohdalla. Jos firma tarjoaa huulipunaa, hametta tai paitaa vastineeksi postauksesta, ollaan kyllä niin väärillä vesillä. Ei niillä maksa vuokraansa tai valmista päivittäistä ruokaansa. Pr-paketit ovat sitten aivan oma lukunsa. Yritykset lähettävät niitä tietenkin siinä toivossa, että tuote esiintyisi joku päivä blogissani. En ole siis millään tavoin velvollinen esittelemään saamiani tuotteita. Jos kuitenkin niistä todella pidän, niin kyllä niistä myös teille kerron.

5. Affiliate-markkinointi

Jos klikkaat TÄSTÄ*, pääset eleven.fi -sivustoille. Heidän kanssaan olen tehnyt paljon yhteistyötä. Olen valinnut heidän valikoimistaan tuotteita ja kertonut niistä teille. Mutta vain niistä tuotteista, joista olen pitänyt. Jos klikkaat kyseistä linkkiä ja tilaat sivuistoilta jotain, saan ostoksistasi komissiota. Komissiot vaihtelevat aina yhteistyökumppanista riippuen 8-15% välillä.

Koskaan en yhteen postaukseen linkkaa vain yhtä nettikauppaa, koska muuten postaus olisi mainos. Linkkaan myös Ellokselle*, Pretty.fi*:hin ja uusimpana sekä hyvin mielenkiintoisena Jolie.fi* -sivustoille. Mistä tahansa linkistä klikkaat ja tilaat, niin saan siitä komissiota. Merkkaan linkin perään tähden ja postauksen loppuun tähden merkityksen.

Jenkeissä on kuulemma sivusto, jonka kautta voi klikata ennen kuin tilaa mitä tahansa tuotteita ja näin voi antaa komissiot lempparibloggajalleen. Mielestäni ihana idea, koska kyllä mielelläni annan myös kovaa työtä tekevällä bloggajalle tuloja. Muuten kaikki voitto menisi suoraan nettikaupalle.

*Sisältää mainoslinkin.

  • Jennik

    Moikka Miia! Osaisitko ehdottaa jotain Suomesta saatavaa kivaa “shimmeriposkipunaa”. Tykkään kovasti Jaclyn Hillin Champagne Pop paletista löytyvästä Rose Spritzistä, jokin vastaava ois tosi kiva. Kivaa loppuviikkoa!

    • Miia Ezen

      Heippa jennik! 🙂 Milanin Luminoso vois olla aika lähellä, ei tosin niin pigmenttinen. Tuo Jacklynin paletti on kyllä NIIN ihana! <3

      • Jennik

        Kiitos! Tsekkaan tän heti 🙂

  • Minnea/Minnean muruja

    Mielenkiintoinen aihe! Kannataako mielestäsi uuden bloggaajan ottaa vaan rohkeasti itse yhteyttä kiinnostaviin yhteistyökumppaneihin, vai tehdä ilmaiseksi lujasti töitä ja odottaa, että blogi on niin suosittu, että pr-ihmiset jaxyhteistyökumppanit ottavat yhteyttä?

    • Miia Ezen

      Heippa Minnea! Ole ihmeessä suoraan yhteydessä yhteistyökumppaneihin. Niin tein itse alussa ja teen välillä vieläkin. Tsemiä blogiin! 🙂

  • Laura

    Kiitos Miia, kun kerrot näistä asioista selkokielellä.
    Mitä mieltä muuten olet Sleek MakeUP’in meikeistä?
    Onko omia kokemuksia? Suositteletko?
    Ps. eilen lähti kokeiluun Madaran SOS mask ja hyvähän se oli!

    • Miia Ezen

      Heippa Laura! Sain juuri yhden Sleekin paletin testiin, mutten ole vielä päässyt kokeilemaan. Jos se on hyvä, niin varmasti kirjoitan siitä. 😉 Jee! Ihanaa, kun tykkäsit maskista. Aattelin taas vetäistä sellaisen illalla kasvoille. 🙂

  • Markit

    Heippa! Tämä oli kyllä mielenkiintoinen postaus. Olenkin fundeerannu sitä, miten pääsee blogistiksi, joka myös hyötyy taloudellisesti. Miten paljon tarvitaan meitä lukijoita jne. Sinulla on ehkä ollut jonkun verran hyötyä tunnettavuudesta (?), mutta sehän ei todellakaan riitä. Kyllä pitää olla hyvä kirjoittaja, kuvaaja, kiinnostuksen aihe ja kyky saada niitä lukijoita. Hienoa että olet onnistunut ja minäkin blogisi löysin.

    Mutta ne tekniset jutut. Kävin tutkimassa tuota Google Analyticsiä, mutta olipa paljon tekstiä ?! Joten, miten seuraat meitä, tilastoillako? Jättääkö jokainen lukeminen merkinnän? Itsekö seuraat? Kuka on moderaattorina, kommenttini kun jää odottamaan hyväksyntää ja joskus jopa käy bittiavaruudessa päivän verran ja tulee hyväksyttynä takaisin ?. Ja jos et jaksa vastata, niin se on ok. Olen vaan aina miettimässä tällaisia juttuja, on meikäläisen kiinnostuksen kohde ?.

  • Emilia

    Heippa Miia! Sun suosituksista oon löytäny useampia hyviä meikkituotteita joten siksi käännynki nyt sun puoleen jos osaisit ehdottaa hyviä kohtuuhintaisia ( vaikka markettimeikkejä) tummiin silmänalusiin ja aurinkopuuteriksi/varjostajaksi ? Katsoin ainaki yhdeltä videolta että olit käyttänyt fit me peiteväriä tuomaan valoa silmien alle, vieläkö liputtaisit sen puolesta 🙂 kiitos jo etukäteen! 🙂

  • Camilla

    Pakko kysäistä näin meikkikuvia kuvailevana, että mitä rengasvaloa käytät? 🙂 Sulla kun näyttää kuvissa valo olevan aina nappiin.

    • Miia Ezen

      Heippa Camilla! Hienelta näyttää sunkin kuvat. 🙂 Mulla on kuvissa kaksi tasovaloa ja rengasvalona Verkkokaupasta halvin mahdollinen. 😉 En muista mikä, mutta maksoi muistaakseni noin 30 euroa. 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram