Miten blogilla ansaitsee?

15.10.2015

*Yhteistyössä Ukko.fi

Monella bloggajalla on varmasti unelmissa, että joku päivä bloggaaminen olisi se ainoa työ. Se vaatii kuitenkin paljon, koska edesmenneen blogilistan mukaan Suomessa on muistaakseni noin 50 000 blogia ja uusia syntyy varmasti joka päivä. Monet haluavat jakaa omaa osaamistaan ja mielenkiinnonkohteita kaikille ja näin netti täyttyy samalla mitä erilaisimmista ja mitä samanlaisimmista blogeista.

Niin kuin kaikessa muussakin yrittäjyydessä myös menestyvä blogi vaatii paljon työtä ja asiaan perehtymistä. Itse olen välillä stressaillut blogini kanssa, mutta viime aikoina päättänyt ottaa sen rennosti ja antaa oman kädenjälkeni näkyä. Aitous ja laatu ovat mielestäni ne avainsanat.

Miten blogilla voi sitten ansaita?

Ansaintakeinoja on paljon, mutta haluan keskittyä tässä yhteistyöpostauksiin. Suomen blogimaailmassa on nimittäin valloillaan niin sanottu oravannahkakauppa. Mikä on harmi. Se tarkoittaa sitä, että yritys antaa bloggajalle tuotteen ja pyytää kirjoittamaan siitä. Myönnetään. Olen itsekin tehnyt tätä muutaman kerran, jos tuote on todella niin hyvä. Jokatapauksessa toivoisin, että tästä päästäisiin eroon, mutta miksi?

Bloggaminen vie paljon aikaa. Secret Wardoben Anna-Maria kirjoittaa blogissaan todella hyvän esimerkin siitä, kuinka paljon yhden yhteistyöpostauksen kirjoittamiseen menee todellisuudessa aikaa. Se on täysi työpäivä. Pitää ottaa huomioon myös se, että blogia aloittaessaan bloggaaja on kirjoittanut satoja tunteja blogiaan täysin ilmaiseksi. Tällä hän on kerännyt lukijakuntaa ja myös ylläpitää sitä. Miksi kukaan haluaisi muutenkaan mainostaa omilla arvokkailla nettisivuillaan yritystä, joka saa postauksesta aivan mielettömän ison hyödyn vain oravanahkakaupalla. Se ei ole reilua.

Haluan tuoda esille sellaisen faktan kuin lukijamäärät, jotka vaikuttavat myös omalta osaltaan siihen paljon yhteistyöpostauksista voi laskuttaa. En tiedä paljon on paljon ja kuinka vähän on vähän, mutta sen tiedän, että yleensä niistä hiiskutaan. Miksi? Täällä Miikkulaisen maailmassa teitä uniikkeja lukijoita on vaihdellen noin 15 000 lukijaa viikossa, paitsi iltapäivälehtien tekemillä nostoilla (joista toivon kuitenkin pääseväni eroon) tuo määrä nousee pilviin. Teille siis nöyrä kumarrus ja kiitos.

Blogini on minulle oma luovuuden tuotokseni ja se on minulle hyvin tärkeä. Olen saanut paljon yhteydenottoja yrityksiltä, mutta lähtenyt mukaan vain harvoihin juttuihin. Sen olette varmasti huomanneet. Yhteistyöpostauksia on vähän.

On muutama yritys, joita olen itse kontaktoinut, koska todella pidän heidän tuotteistaan. Nämä yhteistyöt ovatkin yleensä olleet kaikkein parhaita niin yritykselle kuin itsellenikin. Myös yritykset ovat olleen todella tyytyväisiä blogimarkkinointiin ja jotkut yritykset ovat jopa yllättyneet sen tehokkuudesta. Niin. Se on tavalliselta ihmiseltä tavalliselle ihmiselle ja meidän on helppo samaistua keskenämme (vaikka siis me kaikki Miikkulaisen blogissa pyöriväthän ollaan maailman ihanimpia prinsessoja, eikö?) 😉

Blogipostauksen luominen on siis luova prosessi. Joskus on flow ja joskus ei. Näkökulma tähänkään postaukseen ei syntynyt hetkessä. Tämä on siis yhteistyöpostaus, kuten ylhäältä näkee. Rehellinen ja aito, kuten jokainen yhteistyöpostaus, jonka blogissani näet.

Ukko.fi mahdollistaa sen, että voin toimia blogini kanssa niin kutsuttuna kevytyrittäjänä. Tulevaisuuden ammattihaaveeni onkin jo pitkään ollut yrittäjä. Aika laaja käsite, eikö? Perheessäni on jo kaksi menestyvää yrittäjää – isäni ja siskoni – ja olen jo itsekin toiminyt yrittäjänä ennen kuin lähdin lentoemännän hommiin. Se oli niin kiehtovaa, että toivon pian palaavani takaisin. Se kuuluisa kirjanpito ei vaan koskaan ollut vahvin puoleni ja kirjanpitäjät taas eivät ole halpoja.

Ehkä kirjanpitäjälle marssiminen on (toivottavasti) joskus tulevaisuudessa taas ajankohtaista, mutta sillä välin Ukko.fi hoitaa laskutusasiani. Ja kun sanon, että palvelu on todella helppokäyttöinen niin todella tarkoitan sitä. Sinun tarvitsee lähettää heille vain verokorttisi, syöttää palveluun omat tiedot ja laskutettavan yrityksen tiedot. Siinä se. Aivan loistava palvelu tällaiselle wannabe-yrittäjälle.

 

  • lena / london and beyond

    Täällä yksi tyytyväinen Ukko.fi:n käyttäjä. Helppoa ja vaivatonta, ja voi todella keskittyä siihen bloggaamiseen ja yhteistyöjuttuihin. 🙂 Yrittäjyys kiehtoo minuakin tosi paljon, ja tämä on niinsanotusti pehmeä lasku yrittäjän hommiin. Olisi ihana tehdä hommia vain itselle, se motivoi kummasti 🙂

    • Miia

      Heippa Lena! Onpa kiva kuulla, että säkin oot todennut palvelun hyväksi. 🙂 Juuri se onkin yrittäjyydessä niin kiehtovaa, kun itselle tekeminen motivoi ja innostaa niin paljon. Lisäksi saa tehdä juuri sitä mitä haluaa.

  • Mira

    Heippa Miia! Harvoin jätän kommentia mihinkään, mutta nyt halusin kertoa sinulle että pidän blogistasi paljon 🙂 Yksi syy onkin juuri tämä yhteyistyöpostaus sekä blogisi on ihanan raikas. Puhuimme tästä yksi päivä tyttöjen kanssa, miten useimmat blogit nykyään ovat kaikki pelkkiä yhteistyöjuttuja ja ei enää tiedä onko se ripsivärit tai urheiluvaatteet oikeasti niin hyviä kuin bloggaaja antaa kuvan. Tämä on aika valitettavaa! Ymmärrän toki, että rahaa pitää tahkoa jotenkin mutta se että matkalla mammonaan hävittää vähän oman itsensä ja sen miksi varmaan aluksi aloitti koko kirjoittamisen. Toivottavasti blogisi pysyy tämmöisenä, koska sitä on ilo lukea! 🙂

    • Miia

      Heippa Mira! Kiva kun tulit kommentoimaan. 🙂 Sydäntäni lämmittää, että viihdyt täällä. On erilaisia teitä kohti menestystä ja yksi niistä on tuo itsensä hävittäminen. Lopulta se ei kuitenkaan vie pitkälle. Helppoahan tämä bloggaaminen ei ole ja näiden yhteistyöaisoiden kanssa saa aina vähän miettiä ja puntaroida. Toivon, että osaan pitää blogini mielenkiintoisena myös jatkossa.

  • Avianna

    Hei! Kysyn nyt ihan asian vierestä, mutta mistä on tuo ihana sohvapöytäsi? 🙂

    • Miia

      Heippa! Se on Kodin1:sen lasten pöytä. 😀

  • Tuija

    Hassua että tosi moni kirjoittaa yhtä aikaa tuosta ukko.fi sivustosta mutta toki varmasti kätevä tapa 🙂 ja sinun blogisi on ihanan persoonallinen 🙂 keep it up!

    • Miia

      Kiitos Tuija! 🙂 Joo kätevä tapa todellakin.

  • Kirjoitit tosi asiallisesti blogiyhteistyöstä, hieno homma. Harmi vaan, että niin kauan kun on oravannahkakauppoihin suostuvia bloggaajia, niin kauan oletetaan, että bloggaajat eläisivät ripsiväreillä. Olen itsekin ollut Ukko.fi:n uskollinen käyttäjä siihen asti, kun perustin oman toiminimen. Ilman yhteistöitäkin voin allekirjoittaa, että mainio palvelu on kyseessä, ja mikä ihaninta, asiakaspalvelukin toimii Ukolla moitteetta.

  • Pirkko / Meriharakka

    Kommenttina tuohon Tuijan kommenttiin, että bloginäkyvyyttä hakeva yritys (tässä ukko.fi) haluaa tietysti sitä näkyvyyttä sitten mielellään paljon, kun on sitä lähtenyt hakemaan ja sitten päädytään helposti siihen, että vähän aikaa kaikki blogit kirjoittavat näennäisesti samasta asiasta.
    Hyvä markkinointimielessä, mutta ehkä vähän tylsä lukijoiden kannalta. Tästäkin syystä kannattaa jokaisen bloggaajan tietysti miettiä tarkkaan juttuja joihin lähtee mukaan, että oma linja säilyy näkyvänä, eivätkä jutut huku kaikkien milloin mistäkin samasta aiheesta kirjoitettujen juttujen joukkoon 🙂

  • OSK

    Ukko.fi eli kyseessä on suomeksi sanottuna perinteinen osuuskunta verkossa ja niitä on useita Suomessa, kannattaa vertailla hieman minkä verran ne veloittaa.

    Osuuskunnan kautta siis voi laskuttaa työtä ns.yrittäjänä, oli sitte työtön, työssä, opiskelija, eläkeläinen yms..
    Syy miksi osuuskunta on suuressa suosiossa johtuu siitä et esim työtöntä ei katsota yrittäjäksi koska omistaa niin pienen osuuden osuuskunnasta. Ja verottajakin on kiva osk jäsenille ettei tarvi kaikenmaailman papereita täytellä.

    Ja helpolla pääsee kirjanpidossa yms asioissa kun osuuskunta lähettää laskun sun puolesta ja hoitaa verot yms maksut ja maksaa palkan tilille.

    *mainoslinkit poistettu*

    Vertailla kannattaa aina ja kannatta lukea muiden kokemuksia, kova kilpailu on pienentäny prosentteja mitä osuuskunnat veloittaa.

    • Miia

      Heippa! Kiva kun jätit kommentin. 🙂 Ainakin omasta kokemuksestani Ukko.fi hoiti kaikki loistavasti.

  • Jnita

    Toivoisin blogiisi ihan tavallisia arkipostauksia! Eniten pidän blogisi matkapostauksista ja kaikki missä on jotain vinkkejä matkustamiseen. 🙂

  • Auroora

    Ns arkiset postaukset on kaikkein mukavimpia. 🙂

  • Anna/Ruokasurffausta

    Laskutuspalvelut on tosi käteviä kyllä yhteistyöjuttujen laskutukseen.
    Itse oon käyttänyt ***** joka on vastaava palvelu ja ollut tosi tyytyväinen. Voin suositella 🙂

    • Miia

      Heippa! Kiitos kommentistasi. Poistin mainoslinkin vain kunnioittaakseni yhteistyökumppaniani. Toivottavasti ymmärrät. 🙂

  • Jen

    Moikka! Tuli mieleen, kun työsi vie päivästä joskus useitakin tunteja/öitä, niin missä pidät Berttaa sillä aikaa?:) onko sulla joku vakituinen koirahoitaja vai vietkö koirahotelliin? Jos päädyt koirahotelliin, olis mielenkiintosta kuulla kokemuksia!:)

    • Miia

      Naapurissa asuva ystäväni hoitaa Berttaa. 🙂

  • Laura

    Matka- ja sisustusjutut ovat olleet mielenkiintoisia!Tuli itsellekin polte päästä Reykjavikiin.Hienoa,kun uskallat tuoda julki ajatuksiasi,vaikka ne monesti päätyvät iltalehtiin asti.On rohkeaa olla avoimesti oma itsensä.

  • Martti

    Hei Miia,

    Millaisia rahasummia esim. tuolla 15 000 viikottaisella kävijällä voi tehdä?

    • Miia

      Heippa Martti! Voi kun osaisinkin vastata tähän tyhjentävästi ja sanoa yhden tietyn summan. Tämä riippuu paljon blogin sisällöstä eli mistä kirjoittaa. Onko keskittynyt yhteen tiettyyn asiaan, kuinka aktiivinen itse on, laittaako mainoslinkkejä/bannereita, paljon pyytää blogipostauksista, paljon on IG-seuraajia ja monen monta muuta asiaa. Itse teen tätä harrastuksen pohjalta ja sanoisinko, että jos blogia tekee vain rahan kiilto silmissä (mitä en usko, että tarkoitit), niin silloin mennään alas ja lujaa. Vähemmälläkin lukijamäärällä voi varmasti tienata, mutta tämä riippuu tosiaan niin monesta tekijästä. Usein kaikkein kannattavinta blogin kanssa on se, että sinulla on jokin pääliiketoiminta, jota blogin kirjoitus tukee. Esim. personal trainerillä/urheilijalla on toimintaansa tukeva blogi, kauneusalan yrittäjällä (esim. kosmetiikka-alan putiikki tai kampaamo) on tuotetuloksia näyttävä blogi tai vaikka matkabloggaajalla on e-kirja, jota hän myy blogissaan. Helposti ei tälläkään saralla raha hyppää pussiin. 😉

  • Tintti

    Hei, tänä tulee vähän jälkijunassa mutta haluaisin kiittää vinkistäsi julistekaupan ja millan putiikin suhteen…. Olohuone sai uuden ilmeen ?.

    • Miia

      Ihanaa kuulla, että vinkistäni oli apua! 🙂

  • Anna

    En ole ennen jättänyt tänne kommenttia, mutta nyt on pakko! Oli todella hyvä kirjoitus! Olen itsekin huomannut, että monilla, jotka eivät pidä blogia, ei ole mitään käsitystä siitä, kuinka paljon yhden postauksen tekeminen kokonaisuudessaan vie aikaa. Itse pidän ruokablogia ja monille ruokabloggareille on varmasti tullut tutuksi kylmän ruoan syöminen (tai sen uudelleen lämmittäminen) kuvaamisen jälkeen. Minulle on tullut muutamia yhteistyöehdotuksia, jossa on ollut tuotepalkinto. Muutamaa ehdotusta lukuun ottamatta ehdot ovat kuitenkin olleet ihan ok, joten olen niihin tarttunut, melko uusi bloggaaja kun olen, niin jostain se on aloitettava! Joitakin rahapalkkatarjouksiakin on ollut, mutta ne ovat olleet niin älyttömiä, ettei ole mitään järkeä tehdä toiselle työ valmiiksi sillä kustannuksella, että itse jää siitä täysin miinukselle jo pelkillä raaka-aine kuluilla!

  • Hyvä postaus! Itseäni tmpiikin yhteistyöehdotukset jossa pitäisi tehdä postaus kuvien kerta muutaman kympin arvoisella tuotteella. 🙁 Ei kiitos!

    • Miia Ezen

      Kiitos Taru! ? Joo ehdottomasti kaikkien bloggaajien pitäis kieltäytyä tekemästä mitään tuotepalkalla. Tietenkin ymmärrän, että harrastelija bloggaajat ihan mielellään ottaa vastaan ilmaista tavaraa niin bloggaaminenkin helpottuu. Mutta on se vaan sellaista hyväksi käyttöä ainakin siltä näkökulmalta, kun tekee tätä työkseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram