Aika

17.09.2015

Tässä on kolme eri tarinaa ajasta, jotka ovat mietityttäneet viimeaikoina. 

KIIRE

“Hei, milloin sinulla olisi aikaa nähdä?” Kysyn ystävältäni. Esiin kaivetaan kalenterit ja alamme suunnitella tapaamista ensi viikolle tai pahimmassa tapauksessa useamman viikon päähän. On reissua, työvuorot menevät ristiin, lasten menoja, miehen menoja ja sovittuja menoja.

Lahdesta Helsinkiin muuttaneena olen ollut kovin ihmeissäni ihmisten kalenterikulttuurista, mutta ajautunut siihen itsekin. Jos en suunnittele menojani etukäteen, niin huomaan viettäväni illat yksin.

Ystäväni mies tokaisi tähän, että kyllähän me olemme myös jo vanhempia. Lahdessa asuessani olin paljon nuorempi. Vastuu kasvaa iän myötä. Nyt on vaikea enää suostutella ketään skumpalle, kun seuraavana päivänä on aikainen herätys ja pakollisista menoista ei noin vain luisteta.

Tukeudun siis kalenteriini jatkossakin. Sen turvin on aikaa nähdä rakkaita ystäviä. Kiireisiä ystäviä, joilla on lapset, ura tai molemmat. Se on tämän ajan henki.

UUSI AIKA

Hetki sitten etsin rakkautta TV-ohjelmasta sitä löytämättä. Uusia ystäviä se kyllä toi mukanaan, mikä olikin asia, jota vähintään toivoin. Yksi sivu oli käännetty elämässäni. Tai oikeastaan ei. Tämä oli täysin uusi luku. Tuntuu, että olen oppinut niin paljon, että eläminen on siirtynyt taas jollain tavalla uudelle tasolle. Osaan ottaa taas rennosti, vaikka suunnittelen tulevaisuuttani silti innolla.

Elämässäni on paljon uusia aikoja. Edellinen luku käsitteli jonkinlaista hakemista ja tasapainoilua. Etsin rakkautta välillä epätoivoisestikin. Hyppäsin suhteisiin, petyin ja tajusin jälkikäteen, että kaikki oli tarkoitettu juuri näin. Jos jotain yritetään pakottaa, se ei tunnu hyvältä ja luontevalta. Kuten Maaret Kallio sanoi, että suhteessa seistään kahdella jalalla, joista toinen on järki ja toinen tunteet.

Tätä ennen elin lukua, jossa asuinpaikkanani toimi Ranska. Taas jälleen ulkosuomalaisena opin sen, kuinka rakas oma Suomeni onkaan. Vihdoin pääsin eroon hurjasta kaukokaipuusta ja pienet matkat riittivät sammuttaamaan matkakuumeen. Ympyrä sulkeutui ja naurahdin, kun näin uuden firmani lentokoneiden niskalapuissa moton: “A man travels the world over in search of what he needs and returns home to find it” – George Moore

Tunnistatko näitä uusia aikoja elämässäsi?

Työssäni aika on myös tärkeässä osassa ja kello on ranteessa pakollinen univormun osa. Ostin tämän ihanuuden Skagenilta, koska kiva yksinkertainen kello oli etsinnässä.

AIKA KOITTAA

Eräs päivä töiden jälkeen astelin hirmuista vauhtia ruokakauppaan. Edessä oli hauska ilta rapuja näperrellessä ja snapsilauluja sievästi nuotin vierestä hoilotellessa. Odotin iltaa paljon ja mieli oli iloinen. Kerrankin vapaa viikonloppu.

En tiedä mitä oikein kaupassa tapahtui, mutta suloinen mummo sai silmiini kyyneleet. Hän tonki vapisevin käsin alekoria, jossa oli pian huonoksi menevät valmisruoat. Oliko hänen elämänsä sisältönsä täyttynyt vain siitä, että riittääkö raha ruokaan? Olin juuri lukenut kuinka vähän vanhuksilla on rahaa ja ystävieni kanssa vitsaillut, että tuskin enää mitään eläkkeitä on, kun meidän aikamme koittaa.

Itkinkö loppujen lopuksi vain itsekkäistä syistä? Missä olen itse hänen ikäisenä? Vai itkinkö turhautumistani? Olisiko tapa jolla häntä voisi auttaa?

Tämä mummo on edelleen mielessäni ja siksi uskon, että tällä oli jokin tarkoitus. Olen päättänyt kokeilla ystäväpalvelua vanhuksille ja aloitamme tämän koirani Bertan kanssa (jos se vaan sopii hankalaa työaikatauluuni). Jos tässä olisi tapa auttaa – antamalla omaa aikaa. Pysähtyä omilta kiireiltä.

On se aika ihmeellinen. Se parantaa ja opettaa. Antamalla omaa aikaa voi myös auttaa muita. Oppia ikä kaikki ja aika parantaa haavat. Näihin kliseisiin lopetan pohdiskelun ajattomasta ja rajattomasta aiheesta.

P1070904 2Halusin muistaa myös exääni Ollia hänen syntymäpäivänään. Olemmehan jakaneet hyvin erikoisen kokemuksen yhdessä ja hän on edelleen ystäväni. Tässäkin ympyrä sulkeutui, koska viime vuonna kaiken uuden alussa annoin hänelle lahjaksi Suunnon kellon hänen ystäviensä kanssa.

  • Tiina

    “Olen päättänyt kokeilla ystäväpalvelua vanhuksille ja aloitamme tämän koirani Bertan kanssa.”

    Tuo lause ilahdutti minua suuresti. Bertta on niin söpö ja kiltti otus ja sinulla on kultainen sydän paikallaan.

    Me taidamme molemmat olla rannekelloihmisiä. Tuo Skagenin kello on aivan sellainen, jonka olisin itselleni ostanut. Minun vasemman käteni ainoa tehtävä on olla kelloteline, koska siitä ei mihinkään muuhun ole.

    Hyvää syksyä sinulle ja rapsutuksia Bertalle. Elämä kantaa.

    • Miia

      Hih! Juurikin näin. Rannekellot viihtyy mullakin paremmin ranteessa kuin korut. 🙂 Kivoja syysiltoja myös sulle. 🙂

  • Koala

    Tähän ei voi sanoa kuin amen. Oli niin syvällinen ja liikuttavakin postaus, kiitos kirjoituksestasi.

    • Miia

      Heippa Koala! Kiva kun tykkäsit. 🙂

  • Elina

    Sun blogista on kyllä nyt tullut ihan mun uusi lemppari! 🙂 Tää on ihanan aito ja tässä on sitä jotain mitä suosituissa blogeissa oli joskus aikoinaan ennenkuin ne alkoivat mennä liian pinnallisiksi ja kaupallisiksi. Toivottavasti jaksat pitää blogiasi jatkossakin iltapäivälehdistä sun muista välittämättä 🙂

    • Miia

      No tämäpä on todella suuri kohteliaisuus. Kiitos! 🙂

  • Mami

    Hienoa Miia, että olet menossa mukaan vanhusten ystäväpalveluun Ja uskotko, tulet saamaan enemmän kuin annat!

    • Miia

      Uskon kyllä, että tuosta saa myös paljon. Toivottavasti saan aikataulut sujumaan tämän kanssa. 🙂

  • Anni

    Ihanaa, että aloitat ystäväpalvelun Bertan kanssa 🙂 Kirjoitathan kokemuksistasi sitten!

  • IinaK

    Kaunis teksti! Mä olen miettinyt tähän arkeen ja aikakäsitteeseen liittyvää yksin oloa. Kuinka paljon viihtyykin vapaa-aikana omassa rauhassa harrastusten ym. parissa, mutta kuitenkin mieleen pölähtää yksinäisyys. Onko onnellinen vai onneton, sosiaalisesti yksinäinen vai henkisesti yksinäinen? Kiire, aikataulut, ehdimmekö pysyä tarpeeksi toistemme lähellä, olemmeko edelleen yhtä tuttuja vai erkanemmeko? Osallistunko tarpeeksi läheiseni tunteisiin vai tulenko kiireessä liian lähelle?

    • Miia

      Onpa kuule hyviä pohdintoja! Pisti miettimään..

  • Margaret

    Todella koskettava ja kaunis postaus, joka antaa varmasti ajattelemisen aihetta kaikille. Kirjoitat syvällisesti ja elämänmakuisella otteella, kiitos siitä!

    • Miia

      Kiitos Margaret! 🙂 Tämä postaus oli jonkin aikaa “pöytälaatikossa” ennen kuin kehtasin julkaista.

  • Maarit

    Voi Miia! Kiitos koskettavasta ja liikuttavasta tekstistä. Uskon, että puit sanoiksi myös monien muiden tuntemuksia. Tuo ystäväpalvelu kuulostaa myös aivan mahtavalta jutulta. Omalta sinkkuajalta on jäänyt mieleen tällainen ajatus: Rakkaus tulee rakkauden luo.

    Eli kun itse jaamme hyvää mieltä ja rakkautta ympärillemme, se tulee myös meidän luo.

    Itse ajattelen, että rakkautta on niin monessa paikassa ja monessa muodossa. Helposti se rajautuu vain parisuhteeseen liittyväksi asiaksi.

    Sinusta Miia tulee sellainen olo, että olet tosi kekseliäs ja sinulla on vahva elämänhalu ja voima. Menet rohkeasti eteenpäin ja olet samalla tärkeä esimerkki monelle.

    Jokainen päivä on lahja:)!

    • Miia

      Moikka Maarit! Olipa kauniisti kirjoitettu! <3 Rakkautta on todella jokapuolella, kun osaa oikein katsella tätä maailmaa. Kai siihen vaikuttaa paljon myös oma asenne. Olen todella otettu näistä sanoistasi. 🙂

  • Susanna

    Eikä tarvii edes odottaa eläkeikää, että joutuu alelaarin äärelle. Jos nämä hallituksen pakkokeinot menevät läpi niin pienipalkkaiset kuten itsekin olen, saavat oikeasti miettiä miten saa voita leivän päälle. Mutta itsekin oon miettinyt tuota vanhusten ystäväpalvelua, se palvelisi mun tapauksessa kumpaakin, itselläni kun ei ole mummoa ollut kuin viimeksi 9-vuotiaana, niin saisin “varamummon” ja mummeli saisi seuraa. Monillahan ei ole omaisia lähimaillakaan, niin ovat kovin yksinäisiä. Kiitos kun muistutit muakin tästä mummo-hommasta 🙂

    • Miia

      Mummo-homma rulettaa! 😉 Ymmärrän hyvin mietteesi palkka-asiassa. Itse ihmettelen myös vuorotyöläisiin kohdistuvia leikkauksia.

  • Sipru

    Heti ensimmäiseksi iso halaus! Kirjoitit niin lämpimällä otteella että mieli ihan herkistyi ja jokin sisälläni ‘kolahti’. Usko myös että tällä mummon tapaamisella kaupassa oli oma tarkoitus. Ja ihana asia, että jatkossa annat vanhukselle omaa aikaasi.
    Itse tiedän myös toisen auttamisesta, ja kuinka paljon siitä saa hyvää oloa. Kaikki ihanat kokemukset tämän jälkeen on varmasti kiitosta siitä, että annoin omaa aikaani, ja luovuin toisen vuoksi aika isoista asioista. Mutta eipä se ole koskaan kaduttanut, luopuminen kuului siinä kohtaa elämäni käsikirjoitusta.

    Yhden pienen vinkin antaisin: lopeta rakkauden etsiminen! Rakkaus tulee silloin kun sitä vähiten osaa odottaa. Minulle kävi juuri näin vaikka elin mielestäni onnellisesti avoliitossa. Tämä nykyisin aviomieheni, käveli kuvainnollisesti elämääni, eikä lähtenyt edes kulumalla.. Hän on sielunkumppani, jonka kanssa on mukava elää reissulaisen elämää.

    Lämpimin syysterveisin!

  • Pia

    Ja noin, minulle tuli kyyneleet silmiin mummotarinastasi ja sen aikaansaamasta hienosta päätöksestä! Vapaaehtoistyö on ihan valtavan ihanaa, olen erilaisia hommia tehnyt muutaman vuoden ajan ja ainut asia mitä kadun on se etten aloittanut aikaisemmin 🙂
    Tuo itsellesi ostamasi kello on todella kaunis. Itseasiassa niin kaunis, että alan vähän miettiä pitäisikö totutella pitämään kolmenkymmenen vuoden kellottomuuden jälkeen tuollaista tyylikkyyttä ranteessa…

  • Miska

    Ihana kirjoitus Miia! En ole aiemmin kommentoinut tänne ja blogiasikin aloin lukemaan vasta Ensitreffit alttarilla- ohjelman myötä. Vaikutat niin sympaattiselta ja ihanalta ihmiseltä! Oli todella harmi ettei sinun ja Ollin suhde toiminutkaan. Ihana kuulla, että olette kuitenkin ystäviä edelleen. Vielä koittaa uusi aika, jolloin rakkaus astuu elämääsi, olet sen ansainnut! Kaikkea hyvää sinulle ja ihanaa syksyä!

  • Minna Juvonen

    Kauniisti kirjoitettu taas kerran… itselläni 3 lasta ja heillä jokaisella harrastus ja itse asiassa vanhimmalla 2 harrastusta, itse teen vuorotöitä, mies pystyy tekemään liukuvaa työaikaa ja pystyy aika hyvin joustamaan. Mutta nyt ihan kuukausi takaperin otimme google kalenterin käyttöön… ja valitettavasti ystäviä ei todellakaan ehdi näkemään tarpeeksi eikä itse harrastamaan 🙁

  • Kaisa

    Ihana kirjoitus! Sun blogisi on ainoa blogi jota seuraan <3 Harmi ettei Olli ollut se oikea…

  • Eeva Harjula

    Aika parantaa ja opettaa, kyllä! Kiitos kauniista blogitekstistä, osu ja uppos!

  • Raisa

    Vai Olli haki eroa.. kumma juttu..

    • Miia

      Ihan yhdessä on tämä päätös tehty. Ei mitään kummempaa asiassa. 🙂 Olli nyt vaan sattui tekemään erohakemuksen, koska itselläni oli kiireitä töissä.

  • :(

    Vaikutat olevasi todella hukassa elämäsi kanssa, tsemppiä!

    • Miia

      Miksi ajattelet näin? Kaikki on kyllä paremmin kuin hyvin. 🙂 Kiitos huolenpidosta.

    • Jenniina

      En yhtään ymmärrä tuollaista kommentointia. Jos on pakko paukautella kantojaan, niin vähintäänkin voisi kertoa mihin ne perustaa.
      Miia, yhä ihmettelen tyyneyttäsi kaiken mediamyllerryksen keskellä. Ihailen myös sitä, kuinka avoimesti kerrot rakkauden etsinnästäsi.Itsekin olen sinkku vasten tahtoani, mutta en oikein uskalla tehdä mitään radikaalia asian suhteen. Vastailen vain saamiini satunnaisiin yhteydenottoihin nettideittipalstalla. Mistähän sitä saisi rohkeutta olla itsekin vähän aloitteellisempi!

  • Susanna

    Niin kyllä tuo vuorotyö koskettaa muakin, ei enää kuten ennen kun tein viikonloppuisin ja öisinkin, nykyään ainoastaan arkisin ja iltaisin, iltalisähän on ihan naurettava, jotain 8 euroa illalta! Että ei sillä kyllä ketään iltaan houkuella. Monilla kuitenkin toisilla perheenjäsinillä päiväpainotteisesti työt ja koulut niin kyllä siinä joutuu perheellinen paljon uhraamaan kun yhteistä aikaa on kovin vähän. Eikä kolmivuoroon ole jos ei kaksivuorotyöhönkään kovin helppo saada ihmisiä töihin, lisät on olleet ainoa porkkana ja lohtu, mutt jos ne poistuu niin terveydenhoitoalalla kyllä perustukset on koetuksella. Yksi hyvä ystäväni just siirtyy pois kolmivuorotyöstä kun ei jaksa, niin kohta onkin varmaan päivävuoroon tunkua. Hyvähän noiden porhojen on asioista päättää kun ei niillä tunnu missään jos luopuvat viikon palkastaan!!! Eikä mulla ainakaan ole sitten enää varaa sairastaa, jos on yksi päivä palkatonta ja loput 80 % palkalla, niin budjetti on samoin tein nurin! Ylityöt joita on nykyään harvoin, ovat olleen ainoa valon pilkahdus tiukkaan elämään, niin kohta sekään ei enää kannata, eikä varmaan voisi tehdä vaikka kannattaisi kun pitää säästellä itseään ettei vaan sairastuisi! Ihan hirveä oravanpyörä tulee tuosta pakkosysteemistä, siitä on täysin varma! Johan se stressaa valmiiksi ihmisen äärimmilleen kun takaraivossa jyskyttää koko ajan ÄLÄ VAAN SAIRASTU! Ja mä oon yleensä max kerran vuoteen pois töistä/sairaana. Toki sellaiset joilla on niitä 1-2 päivän poissaoloja joka kuukausi, niin kynnys jäädä kotiin potemaan varmaan kasvaa. Mutta tunnollisille tää on kyllä kova sanktio mielestäni. No niin, tuli taas melkoinen vuodatus…huh.

  • Berni

    Moi:) vinkkinä tutustu kaverikoira-toimintaan!

  • Seidi

    Hei Miia!
    Ei liity yhtään tähän aiheeseen, mutta mikä sävy on IG-sivullasi oleva Iglotin huulipunassa? Tosi hieno!!!!
    Seidi <3

    • Miia

      Kiitos! 🙂 Sävy on 408.

  • Maami

    Hyvää pohdintaa. . Mua itseä jotenkin harmittaa tuo kalenterielämä. .. Mä haaveilen aina sellaisesta, että tapaa esim.kaupungilla jonkun tutun ihan randomisti ja siltä seisomalta painellaan kahville vaihtaan kuulumiset 😉 Edelleen haaveissa ;). Mulle kävi päinvastaisesti, että piti mennä lähelle nähdäkseen kauas. Muutaman ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen muutimme perheeni kanssa Suomeen mun koti-ikävän takia, mutta jo puolen vuoden päästä oltiin takaisin Kotona <3 🙂 Blogisi on aito, kiitos siitä. En ehdi kauheesti seurailla, mutta kivalta tuntuu, että blogisi ei yritä mitään (kuten niin moni muu)…

    • Miia

      Kiitos Maami! 🙂 Haaveilen samanlaisesta. Pitää siis muuttaa jonnekin välimerelle tai Etelä-Amerikkaan. 🙂 Jotkut vain löytävä kotinsa ulkomailta.. 😉 Kiva kun viihdyt täällä. 🙂

  • Hansu

    Hei!
    Koskettava ja monia ajatuksia herättävä kirjoitus. Sorry, mutta minulla teologiaa opiskelleena tulee tästä mieleen Saarnaajan kirja Raamatusta. Tätä kirjaa on myös lainattu joihinkin biiseihin. Eli elämässä on välillä aika itkeä ja nauraa, aika valittaa ja olla vaiti. Aika repäistä rikki ja ommella yhteen….!
    Toivon, että jatkat edelleen blogisi kirjoittamista. Aitous ja ilo tulevat parhaiten esiin teksteissäsi. Snapcahtit ovat välillä hyviä, mutta usein ne jäävät aika pinnallisiksi ..! Toki nekin voivat olla hauskoja! Iloa, rakkautta ja aurinkoisia päiviä syksyysi!

    • Miia

      Kiitos Hansu! 🙂 Olen samaa mieltä, että osaan jotenkin laittaa paremmin ajatukseni sanoiksi ja pidänkin kovasti siitä kirjoittamisen aiheuttamasta ajatusleikistä. Ihanaa syksyä myös sulle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram