Lukijan kommentti

08.03.2013

Sain tänään ajatuksen aihetta yhdestä Miikkulaisen facebook-sivuille tulleesta kommentista koskien eilistä postausta:

“Entäs muodin ekologisuus ja eettisyys? Hieman sattui silmään tuo kommenttisi ns. kertakäyttömuodista ja h&m:n huonolaatuisista vaatteista. t. Hippi vaan -81”

Kun ensin selittelen asiaa omalla henkilökohtaisella ja itsekkäällä tasolla (varmasti koskee monia), tässä piilee muutama pieni ongelma. En ole mikään hyvä stailaamaan itseäni ja siksi turvaudun kertakäyttömuotiin ja seuraan high street -liikkeiden tuomia uutuuksia. Myöskään monella laadukkaalla merkillä ei ole juuri minun tyyliini sopivia vaatteita. Otetaan esimerkiksi Gant. Kokeilin heidän vaatteitaan siskoni kanssa ja mielestäni näytin vain ikäistäni vanhemmalta. Tarvitsen vaatetukseen enemmän “rokkia”. COS on taas nuorekkaampi, mutta tuntuu että heidän vaatteensa ovat minun tyyliin liian “pussimaisia”. Toki tässä on vain muutama esimerkki.

Kuitenkin liikkeet joista yleensä löydän sopivia vaatteita ovat ikävä kyllä H&M ja Zara. Ja vaikka edellisessä postauksessa haukuinkin H&M:n vaatteita huonolaatuisiksi, niin taidan ottaa sanani takaisin. Olen käyttänyt monia heidän vaatteitaan jo vuosia. H&M:n vaatteista myös helposti huomaa mikä on hyvälaatuinen ja mikä ei. Minkä tahansa merkin vaatteista kannattaakin tsekata vaatteen materiaali. Kertakäyttöisyys vähenee huomattavasti, kun ei osta vaatteita, joissa on suurinosa polyesteria, polyamidia (nailonia), akryylia, polypropeenia tai elastaania. Luonnon materiaaleista tehdyt vaatteet kestävät pidempään, eivät nukkaannu ja ovat lämpimiä. Esimerkkeinä yksinkertaisesti puuvilla ja villa.

Ratkaisuna tähän eettiseen ongelmaan ainakin omalla kohdallani on se, että pukeudun klassisesti luonnonmateriaaleista tehtyihin vaatteisiin. Pidän kulmakivenä sitä, että vaatteessa on vähintään 50% luonnonkuitua. Klassinen pukeutuminen on myös helpompaa, kun tuo stailaus on sen verran lapsen kengissä. Toisena vaihtoehtona on yksinkertaisesti matka Jenkkeihin ja siellä matkalaukku täyteen vaatteita. Jenkeistä ostettuja  vaatteita käytän aina pitkään. Kengissä on helppo pysyä ekologisena, koska nahkaiset kengät ovat mielestäni ainut vaihtoehto. En kestä sitä kuinka nopeasti muovikengät kuluvat ja talvella ne ovat liian kylmät. Laukkuihin myös mielellään satsaan vähän enemmän ja käytän niitäkin pitkään. Tämä sen vuoksi, että olen super laukkunirsoilija.

Mitä oikein ajattelin?

Kuvassa on pieleen mennyt H&M ostos, josta eilen puhuin. Jakku on jo palautettu. En vain osaa stailata itseäni mihinkään muuhun muottiin kuin klassiseen pienellä twistillä. Yllä oleva oli jotain epätoivoista yritystä johonkin muuhun tyyliin.

Alla päälläni onkin klassiset farkut “boyfriend”-tyylillä ja musta tekonahkainen peplum paita (Zarasta). Oli muuten yllätys tuo peplum-toppi ja kuinka hyvin se istui. Niin kauan kun olen tuota muoti-ilmiötä karttanut ja turhaan. Bf-farkuista löysempi malli näytti taasen päälläni aivan kamalalta. Tuo toppi on myös kiva yhdistää värikkääseen minihameeseen korkojen kera. Eli klassista pienellä twistillä. Tämä taitaakin olla jatkossa vaatemottoni. Melkein jo hairahdin väärille teille tuon oksunkeltaisen jakun kera.

Ja heti näyttää paremmalta ja “omemmalta”.

Loppukaneetiksi vielä se, että ikävä kyllä käyttämättömiä vaatteita silti kertyy kaappeihin varmasti meille kaikille. Yritetäänpä siis ottaa järki käteen shoppaillessa. Löydä oma tyyli ja “stick with it”!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram